Zoeken

Doubt

  • Cinevision.be/nl quoteert Doubt met een 3/5
  • Regisseur: John Patrick Shanley
  • Cast: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-06-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Doubt"

Bij de Golden Globes grepen ze ernaast, evenals bij de BAFTA’s en de Oscars. Rechtvaardig of gewoon een zeer sterk acteerjaar, daar moet u zelf maar over oordelen, maar wat ons betreft hadden de drie sterkhouders van dit op het gelijknamige, met diverse Tony Awards bekroonde toneelstuk van John Patrick Shanley best in de prijzen mogen vallen.

Een waar genot is het om Philip Seymour Hoffman aan het werk te zien als de dubbelzinnige Father Flynn, die wel erg close omgaat met het zwarte misdienaartje dat later ook priester wil worden. Te close volgens Sister Aloysius (Meryl Streep in haar beste doen sinds jaren), die ‘m ervan verdenkt zich aan de jongen te vergrijpen. Haar rechterhand, de naïeve Sister James (de immer onderschatte Amy Adams), is een andere mening toegedaan: zij gelooft in de oprechtheid van de priester, ook al voelt die zich zichtbaar in het nauw gedreven als hij door zuster Aloysius geconfronteerd wordt met haar weinig aan de verbeelding overlatende vermoedens. Of beter: haar overtuiging. Maar kan je wel overtuigd zijn van je gelijk als het bewijsmateriaal afwezig blijkt?

Het vergt niet al te veel filmisch inzicht om te begrijpen dat de ‘Doubt’ uit de titel niet enkel slaat op de toenemende twijfel van moeder overste, maar ook op haar religieuze demonen die haar aan het wankelen brengen. Net zoals ze zonder enig staalhard bewijs gelooft dat god bestaat, is ze er zeker van dat haar intuïtie het in de zaak van Father Flynn bij het rechte eind heeft. Maar als er dan toch plots reden tot twijfel is, is die er dan ook niet op kerkelijk vlak? Dat zou alvast interessant voer opleveren voor een goed doorwrocht drama, maar zo diep snijdt deze intelligent geschreven, maar al bij al vrij oppervlakkige karakterstudie slechts zelden.

Aan elke scène merk je dat het bronmateriaal zijn oorsprong op de planken vindt; het betreft statische shots, waarin de nadruk telkenmale ligt op de verbale confrontaties van de in de scène aanwezige karakters. Dat levert zeker een meeslepend vuurwerk op, maar omdat je nooit écht inkijk krijgt in de kokers van de personages (slechts tijdens de twee scènes op de bank wordt hun diepere ‘ik’ aangeraakt), komt het nooit helemaal onder stoom.

De altijd op niveau acterende Philip Seymour Hoffman steelt de show, maar ook het vrouwelijk aandeel mag niet onderschat worden. Van Meryl Streep wordt al jaren aangenomen dat al haar Oscarnominaties (ze kreeg hier haar vijftiende voor!) niet verzilverd zullen worden omdat ze er al twee won, maar voor haar zeer genuanceerde en breekbare rol als Sister Aloysius verdient ze alle lof mogelijk. Ook Amy Adams (‘Junebug’, ‘Enchanted’) is sterk in een subtiele vertolking, waarmee ze tussen de twee zwaargewichten niet uit de toon valt.

Extra’s (dvd): een audiocommentaar en een aantal featurettes over ondermeer de cast en de muziek. Met andere woorden: elk facet is gecovered.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray