Zoeken

The Black Dahlia

  • Cinevision.be/nl quoteert The Black Dahlia met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 08-11-2006
  • DVD: 06-02-2007
  • Distributeur: tba
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Black Dahlia"

Laat ons eerlijk zijn: Brian De Palma heeft een fetisj voor trappen. Iedereen herinnert zich natuurlijk nog de beroemde ‘Pantserkruiser Potemkin’-update in ‘The Untouchables’, maar ook in andere klassiekers als ‘Scarface’, ‘Blow Out’ en ‘Carlito’s Way’ spelen trappen een belangrijke rol in de finale. Zo ook in z’n nieuwste: de op een roman van James Ellroy gebaseerde film noir ‘The Black Dahlia’.

De Palma toont zich opnieuw de hedendaagse master of suspense en trakteert ons iets over halfweg op een sublieme, nagelbijtend spannende scène, die zich afspeelt in een groteske trappenhal. Deze scène is slechts één voorbeeld uit zoveel briljant georchestreerde momenten, waarin De Palma qua stijl en vormgeving het gros van de moderne filmmakers moeiteloos het nakijken geeft. Ook beroept de filmmaker zich regelmatig op z’n vaste stokpaardjes: splitscreens én lange shots - geen hond, die er nog op let, maar toch bewijst het eens te meer De Palma’s onmiskenbare oog voor detail. Maar een film is natuurlijk meer dan een louter hetzij overweldigende, visuele ervaring.

In het verleden heeft De Palma vaker af te rekenen gehad met zwakkere scenario’s, maar steeds toonde hij z’n vakmanschap en leverde hij een soms voortreffelijke film af. In ‘The Black Dahlia’ is z’n regie echter niet voldoende om van deze prent een klassieker te maken. Het verhaal is goed opgebouwd, maar blijft een tijdje lang steken om uiteindelijk in z’n laatste halfuur een volstrekt van de pot gerukte ontknoping uit z’n wel erg brede mouw te toveren. Door de nogal vergezochte plotafwikkeling, lukt het ook niet om echt overdonderd te worden door de gebeurtenissen.

Aan de acteurs zal het nochtans niet gelegen hebben. Josh Hartnett doet het uitstekend, evenals z’n tegenspeler Aaron Eckhart. Beide acteurs vormen een prima en geloofwaardig rechercheursduo, al is het jammer dat de personages niet tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Je hebt het gevoel dat je niet genoeg te weten komt om echt mee te leven. Hetzelfde kan gezegd worden over de karakters van Scarlett Johansson en Hilary Swank. Swank vertolkt de clichématige femme fatale en Johansson treedt aan als ‘beste vriendin’ van het leidende duo. Meer achtergrond krijgen we echter nooit, hoewel de actrices er wel in slagen een overtuigende vertolking neer te zetten. In één van de bijrollen is het overigens nog uitkijken naar De Palma’s long time friend William Finley, één van z’n fetisjacteurs in de jaren zeventig, die daarna volledig naar het achterplan verwezen werd. Op gebied van scenario is ‘The Black Dahlia’ een rommeltje, maar de acteurs en vooral de hypergetalenteerde regisseur maken heel wat goed. Geen meesterwerk, maar door z’n mooie look meer dan uw aandacht waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray