Zoeken

City Of Ember

  • Cinevision.be/nl quoteert City Of Ember met een 2/5
  • Regisseur: Gil Kenan
  • Cast: Saoirse Ronan, Bill Murray, Tim Robbins
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 18-02-2009
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "City Of Ember"

Hoe schizofreen kan een film zijn? Visueel speelt cineast Gil Kenan leentjebuur bij collega-fantasten als Tim Burton en Terry Gilliam, de acteurs vist hij dan weer uit de independentvijver (Bill Murray! Tim Robbins! Martin Landau!) en voor het verhaal liet hij zich inspireren door een jeugdroman die niet goed weet waar zijn focus te leggen. Het resultaat is een bevreemdende mix van avontuur, sciencefiction en zelfs komedie, en dat overgoten met een actueel ecologisch sausje.

Het licht gaat uit in Ember, nadat het generaties lang fonkelde aan de sterrenhemel. Of eerder: de lichthemel, want de stad bevindt zich diep onder zeeniveau en werd onder stroom gehouden via generators, die stilaan hun beste tijd gehad hebben. Een jonge telg (Saoirse Ronan uit ‘Atonement’) en haar beste vriend besluiten echter niet met hun uitdovende stad ten onder te gaan en trekken op zoek naar de ware oorsprong van hun woonplaats om zo hun beschaving van een aangekondigde ondergang te redden. Daarbij stuiten ze op heel wat tegenwerking van ondermeer de niet zo rechtschapen burgemeester (een rol van Bill Murray) en diens snode rechterhand (Toby Jones).

Niet dat we over een letterlijke remake kunnen spreken, maar ‘City Of Ember’ leent meer dan één lepeltje mosterd bij de intussen in de vergetelheid geraakte sf-klassieker ‘Logan’s Run’. Daarin waren het ook een man en vrouw die het op een lopen zetten, zich afzettend tegen de heersende macht en daarmee ontdekkend dat er zich rondom hen een veel grotere beschaving afspeelde. Het enige verschil zit ‘m erin dat deze nieuwe versie vooral voor een jeugdiger publiek bestemd lijkt. Getuige daarvan de kinderen die met de meeste eer aan de haal mogen. Bovendien krijgt het ‘einde van de wereld zoals we die kennen’-gevoel heden ten dage ook een heel andere bijbetekenis.

Interessant is het dus zeker, maar daartegenover staat een plot waarin het makkelijk verloren lopen is. Een plot bovendien die nooit echt onder vuur komt! Het duurt relatief lang vooraleer het echte avontuur begint en tegen dan is (zeker de jongere) kijker al lang in slaap gesukkeld. De feeërieke, uiterst verzorgde vormgeving ten spijt.

Het enige heil dat nog te rapen valt, vinden we bij de acteurs. De solide cast wordt aangevoerd door Ronan, het jonge meisje dat zich vorig jaar met een Oscarnominatie bekroond zag. Hier bewijst ze opnieuw haar naturel, al staat de rol haar niet echt groot acteerwerk toe. Ook Bill Murray, Tim Robbins, Martin Landau en Toby Jones - geef toe: op papier klinkt dit indrukwekkend - waren duidelijk niet op de hoogte van de nonsens die van hun tongen zou rollen, want op geen enkel moment weten gereputeerde sterren als zij meer te maken van hun eendimensionale rollen. Er zit potentie in ‘City Of Ember’, zoveel is zeker, maar dat dooft al snel samen met de generators uit. In tegenstelling tot de hoofdpersonages vindt de film nooit echt het juiste spoor.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray