Zoeken

New In Town

  • Cinevision.be/nl quoteert New In Town met een 2/5
  • Regisseur: Jonas Elmer
  • Cast: Renée Zellweger, Harry Connick Jr., J.K. Simmons
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 25-02-2009
  • DVD: 24-06-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "New In Town"

Dat naar de film gaan (of een film op dvd kijken) een escapismevorm is, bewijst het grote aantal films waarvan je bij het lezen van de synopsis of het zien van de trailer de afloop al kan voorspellen. Niets geschikters om je dagelijkse beslommeringen even aan de kant te schuiven dan lekker onderuit te zakken in een bioscoopzeteltje of onder een warm dekentje voor je televisie te kruipen en te genieten van een zich nergens ernstig nemend filmpje. ‘New In Town’ behoort tot die slag. Er cynisch over  doen is niet moeilijk, en toegegeven, ‘t is verre van origineel, maar in zijn (bescheiden) opzet slaagt deze nieuwe Renée Zellweger (zij het product in het uitstalraam) er toch in om de genreveelvraat te amuseren.

Zellweger speelt de rol van Lucy Hill, een keiharde zakenvrouw uit het zonovergoten Miami die zich een carrièreweg probeert te banen naar de hoogste directieregionen. Dat lukt haar best aardig, al beseft ze dat ze op weg daarheen af en toe water in de wijn moet doen. Wanneer een fabriek in het barkoude Minnesota financieel binnenstebuiten gekeerd moet worden, is zij het slachtoffer. Het stadsmeisje belandt plots in een dorpsgemeenschap, waar haar dreigende ontslagen en structurele hervormingen niet op veel applaus onthaald worden. Gelukkig is er nog de lokale vakbondsafgevaardigde met wie het niet alleen op het werk gezellig keuvelen is.

De kans dat je het einde van ‘New In Town’ niet ziet aandraven, is bijzonder klein of je moest nog geen enkele romantische komedie gezien hebben. Deze film volgt met minutieuze precisie het draaiboek der romcom-clichés, maar heeft als pluspunt dat hij de gebruikelijke zeemzoetigheid niet met extra suiker opdient. Ook al is het wellicht de bedoeling dat het hart van de tv-film-romanticus een sprongetje maakt wanneer de twee kibbelende tegenpolen aan het eind een stel hartstochtelijke plakkers uitwisselen. Het aantrek- en afstootspelletje is er dan ook eentje zonder spanning, en de bochten die het scenario neemt (Zal de buitenstaander geliefd worden in het stadje? Zal ze het aandurven om zich tegen haar op geld beluste aandeelhouders te keren?), zijn dan ook stuk voor stuk te voorspellen.

‘New In Town’ heeft het één en ander verwant met de Ron Howard-komedie ‘Gung Ho’ uit de jaren tachtig; al ging het daar om Japanners die hun gebruiken aan de Amerikanen kwamen opleggen, de boodschap bleef toch dezelfde: kom als arbeider op voor je rechten en laat je niet doen door aandeelhouders die enkel op cijfermatig in plaats van op menselijk niveau functioneren. Het grote verschil hier is dat de makers aan die op zich interessante set-up voor een komedie met inhoud een romantische factor toevoegen die de film reduceert tot tv-film-niveau.

Zoals eerder gesteld is daar dus niets mis mee, als je de film tenminste met de juiste verwachtingen benadert. Wie enkel wil ‘ontsnappen’ aan de realiteit rondom zich, kan dat dus best met deze weinig opzienbarende, maar dat ook nooit pretenderende film waarin Renée Zellweger minder onuitstaanbaar is als gewoonlijk en J.K. Simmons (‘Juno’, ‘Burn After Reading’) met de meeste lachsalvo’s aan de haal mag. Maar verwacht dus zeker niet verrast te worden. Zo new in town is deze film namelijk helemaal niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray