Amper een jaar na zijn Romeinenepos ‘Gladiator’, besloot Brits cineast Ridley Scott zijn tanden in ‘Black Hawk Down’ te zetten, een waargebeurde missie van het Amerikaanse leger in Mogadischu, Somalië. Een groep jonge soldaten wordt naar de plaats der onheil gestuurd om daar enkele topofficieren van een plaatselijke machtshebber te schaken met als bedoeling een einde te maken aan de voortdurende burgeroorlog. Wat een halfuurtje werk moest zijn, groeide uit tot een afslachting van meer dan achttien uur.
Scott wil in zijn film duidelijk uitpakken met verzorgde oorlogsscènes. Tot op zekere hoogte weet de regisseur zijn prent een blitse, mooi gechoreografeerde fotografie mee te geven, waardoor ook de bombastische scènes hun effect niet missen. Het spijtige is dat er nauwelijks een verhaal merkbaar is. Het mag dan wel waar gebeurd zijn, we krijgen geen enkele voeling met de weinig tot niet uitgediepte personages. Het zijn karikaturen met een mitrailleur. Het interesseert ons niet wie er sneuvelt of wie er gewond raakt. Eveneens opvallend is de ondertoon van het superieure Hollywood, dat eens te meer het Amerikaanse standpunt blootlegt en de Somaliërs zonder gezicht, zonder enige menselijkheid naar de slachtbank stuurt. Scott bewijst met ‘Black Hawk Down’ dat hij meer dan in staat is om een mooie actiescène in beeld te brengen, maar gebukt gaat onder het feit dat een tweeënhalfuur durende schiet- en stuntpartij gewoonweg op de zenuwen gaat werken.
De gevoelloze vertolkingen van sterren als Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore of een beginnende Orlando Bloom in acht genomen is ‘Black Hawk Down’ een degelijk gemaakte, maar langdradige, onpersoonlijke en aldus niet onder de huid kruipende oorlogsfilm!