Zoeken

The Reader (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Reader (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Stephen Daldry
  • Cast: Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes
  • Genre: Drama
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Reader (Blu-ray)"

Wie zich Kate Winslets hilarische optreden in ‘Extras’ herinnert, ziet vast en zeker de ironie in haar recente zegetocht. In ‘The Reader’ speelt ze een ex-kampbewaakster uit WOII en precies voor die rol rijgt ze de acteerprijzen aaneen. In de sketch uit Ricky Gervais’ geinige blik op de filmindustrie verkondigde Winslet namelijk dat ze het wel ‘s tijd vond dat ook zij een Oscar op haar schouw kon zetten, maar dat ze daarvoor eerst in een holocaustdrama zou moeten spelen. Enkele jaren later zit ze er in één, en kijk, de Academy ontdoet de zesvoudig genomineerde actrice van haar Oscar spinster-status.

“Het zal verdorie eens tijd worden”, was de consensus toen Kate haar beeldje in ontvangst nam, en toegegeven, de talentrijke actrice uit ondermeer ‘Titanic’, ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ en ‘Little Children’ had op zich al veel langer geëerd mogen worden, maar viel telkenmale uit de boot omdat er steeds iemand beter was. Ditmaal niet dan? Toch wel, maar net zoals de film erg nadrukkelijk naar Oscar-appreciatie hengelt, speelt ook zij het type rol dat bij de Academy altijd op de nodige pluimen kan rekenen en daarmee belandt ze in het vrij lange lijstje van terechte winnaars voor een verkeerde film (zie ook Paul Newman voor ‘The Color Of Money’).

In ‘The Reader’ laat Winslet haar emoties twee uur lang de vrije loop, belandt ze gaandeweg onder dikkere lagen schmink en valt ze van het ene grote acteermoment in het andere. Begrijpelijk waarom ze voor deze rol op de nodige lof kan rekenen en slecht doet ze het helemaal niet, maar wij zien de Britse indie-ster (noem haar geen Hollywoodactrice!) liever aan het werk in eerder fijnzinnige optredens, waarin ze minder toont dat ze acteert, maar het wel met verve doet.

Ze speelt Hanna Schmitz, een dertiger, die zich in een passionele relatie stort met een knaapje (David Kross uit ‘Knallhart’) dat nog geeneens van de middelbare schoolbanken af is. Hun flirts zijn intens en kennen steeds eenzelfde patroon: na een potje vrijen leest hij haar voor uit klassieke literaire werken. Op een dag is Hanna plots spoorloos, de jonge Michael - zo heet de ontluikende adonis - verweesd achterlatend. Acht jaar later, wanneer hij als student rechten een zaak omtrent WOII-misdadigers bijwoont, ziet hij haar terug, maar dan wel op de beklaagdenbank. Van haar oorlogsverleden wist hij niets af, maar er zijn nog meer dingen die Hanna geheim houdt.

Na ‘Billy Elliot’ en ‘The Hours’ is dit Stephen Daldry’s derde film op rij waarmee-ie in het awardseizoen de (nominatie)vruchten plukt, maar toch is het de eerste keer dat hij het er zonder verpinken oplegt dat het ‘m daarom te doen is. Echte gevoelens gaan ten onder aan de gezwollen dialogen en het trage verteltempo zuigt elk greintje spankracht uit het op papier nochtans veelbelovende verhaal. Zelfs de karakters - een jongen, klaar om zichzelf en de wereld te ontdekken, en een rijpere vrouw met dezelfde nog onvervulde verlangens - worden lang niet zo uitgediept als had gekund. Gelukkig zijn er nog Kate Winslet, David Kross en Ralph Fiennes die meer dan solide acteerwerk afleveren.

Extra’s (Blu-ray): interviews met de cast en crew in alle mogelijke vormen en facetten, gaande van afzonderlijke gesprekken tot conversaties op de rode loper. Dit alles voor een totale speelduur van ongeveer 42 minuten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray