Zoeken

Confessions Of A Shopaholic (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Confessions Of A Shopaholic (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: P.J. Hogan
  • Cast: Isla Fisher, Hugh Dancy, Kristin Scott Thomas
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-06-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Confessions Of A Shopaholic (Blu-ray)"

In onze contreien zijn ze minder bekend, maar ‘Confessions Of A Shopalic’ vindt zijn oorsprong in de literatuur. Sophie Kinsella pende inmiddels vijf romans over het wel en wee van Rebecca Bloomwood, het losbandige hoofdpersonage uit de ‘Shopaholic’-reeks, waarvan deel één en twee als bronmateriaal voor deze verfilming dienstdeden. Zowel in het boek als de film is Bloomwood een journaliste, die al sinds kleins af aan aangetrokken wordt door de (kunstmatige) pracht en praal van de vele winkeletalages die ze in haar heimat New York aantreft.

Shoppen is echter geen goedkope hobby en wanneer ze meer dan 16,000 dollar aan achterstallige betalingen moet zien te betalen - ze wordt achternagezeten door een incassobureau - én tot overmaat van ramp haar job verliest, moet ze dringend op zoek naar een nieuwe baan. Door een speling van het lot belandt ze op de redactie van het financiële magazine ‘Successful Saving’, dat voor haar de ideale springplank lijkt om uiteindelijk bij ‘Alette’ terecht te komen, hét modeblad bij uitstek, waarvoor ze zelfs een arm of een been zou afstaan om er toch maar aangenomen te worden. Maar de dingen lopen niet als gepland, wanneer ze tot haar eigen verbazing ‘Successful Saving’ bijna van bankroet redt en ondertussen nog eens verliefd wordt op de charismatische hoofdredacteur (Hugh Dancy).

‘Confessions Of A Shopaholic’ weet niet goed wat hij wil zijn. Als scherpe kritiek op onze huidige consumptiemaatschappij schiet deze weinig subtiele komedie veel te kort, maar ook op amoureus vlak slaan de makers geregeld de bal mis. De romance voelt geforceerd, vat nooit een vonkje vuur en volgt daarbovenop het patroon dat zowat elke romcom uit Hollywood tegenwoordig volgt. Regisseur P.J. Hogan bewees ruim tien jaar terug met ‘Muriel’s Wedding’ nochtans dat het wél mogelijk is om een romantische film te maken over een hoopvolle jongedame waarmee het makkelijk meeleven is. Van zijn magische touch van toen is nu maar weinig sprake. Of anders gezegd: in Tinseltown is geen plaats meer voor echte gevoelens.

Net zoals de kasjmieren truien die Rebecca in solden koopt voor 95 procent uit namaak bestaan, doet ook ‘Confessions Of A Shopaholic’ zeer fake aan. Het wordt zelfs helemaal schizofreen, omdat we niet weten wat nu precies de moraal van het verhaal is. Op het eind van de rit heeft Rebecca haar lesje geleerd, maar wat is nu precies dat lesje? Dat shoppen cool is en gelukkig maakt, en dat je niet wakker hoeft te liggen van financiële problemen? Dat hoe diep je in de schulden zit je er toch uitraakt als je maar in jezelf gelooft? Dat een man toch meer zekerheden biedt dan een kredietkaart? Helemaal te gek wordt het wanneer de man van het incassobureau afgeschilderd wordt als de booswicht in het verhaal, de verstoorder van Rebecca’s (irreële) lui-lekker-leventje.

De komische timing van Isla Fisher (ook heel op dreef in ‘Wedding Crashers’) zit echter wel goed, maar alleen kan zij deze film niet redden. Haar tegenspeler heeft de uitstraling van een uitgewrongen zeemvel en zelfs de rist bekenden in bijrollen laten het meer dan eens afweten (Kristin Scott Thomas en John Goodman gaan er zwaar over!). Toch bewijst mevrouw Sacha Baron Cohen (jawel, Fisher is in real life met Borat getrouwd) dat haar komische timing ons in de toekomst nog meer aan het lachen zal brengen.

Extra’s (Blu-ray): als je buiten de technische superioriteit nog een andere reden nodig hebt om voor Blu-ray te kiezen, dan kan je dat in dit geval doen vanwege de extra’s, die ruimer vertegenwoordigd zijn. Naast de verwijderde scènes en de bloopers (zeer leuk overigens) krijgen we nog een reeks die ‘Achter de mode’ getiteld is, en die de shopkriebel bij de uiteraard vooral vrouwelijke doelgroep nog meer zal doen kietelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray