Zoeken

Het Echte Leven

  • Cinevision.be/nl quoteert Het Echte Leven met een 4/5
  • Regisseur: Robert Jan Westdijk
  • Cast: Sallie Harmsen, Ramsey Nasr, Loek Peters
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-03-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Het Echte Leven"

Vijf jaar na het teleurstellende ‘Phileine Zegt Sorry’ keert Robert Jan Westdijk terug naar zijn oude ‘Zusje’-vorm met ‘Het Echte Leven’, een luchtige en zeer vermakelijke tragikomedie over de liefde, evenwel met een bittere nasmaak. Maar zijn die niet precies de beste? Hij neemt een risico door zijn nieuwste te plaatsen in het filmmilieu - films die over het vak zelf gaan zijn vaak geen schot in de roos - maar snel is duidelijk dat dit verhaal tegen geen enkele andere achtergrond verteld kon worden. Nergens is de macht van de illusie namelijk groter dan in een film, en het is precies die illusie of verwarring die Westdijk tracht op te roepen.

Dat doet hij door een regisseur op te voeren - de sjofele Martin (dichter Ramsey Nasr) - die zijn vriendin Simone (Sallie Harmsen) en zichzelf cast in de hoofdrollen van zijn nieuwe film. Daarin duwt hij zijn geliefde in de armen van een andere man, bij wijze van ultieme liefdestest. Het gaat goed fout wanneer Martin de rol van de interim-adonis in de schoot werpt van crewlid Dirk (Loek Peters), een man zonder enige acteerervaring, die dus enkel maar zichzelf kan spelen. En het toeval wil dat Dirk al een hele poos heimelijk smoor is op de ravissante Simone.

De manipulatieve macht van een camera stond eerder al centraal in ‘Zusje’ (daarin moest een broer eerst een docu over zijn zus maken om haar ten volle te kunnen zien) en ook nu is het één van de door Westdijk aangesneden hoofdthema’s. Realiteit en fictie balanceren op een dunne koord, alsmaar dunner wordend en dus constant meer verstrooiing zaaiend. Het verhaal is immers bewust zo verteld dat je als kijker ook het noorden dreigt kwijt te spelen en vaak niet weet of een scène nu tot de realiteit behoort, of deel uitmaakt van de film zelf, die een stevige brok van de totale speelduur opeist.

Ambitieus is Westdijk dus zeker en vast (we durven hem zelfs bijna de Nederlandse Charlie Kaufman noemen) en je kopje erbij houden is geen overbodige luxe, maar toch kijkt ‘Het Echte Leven’ gezellig weg, en dat is omdat hij geregeld herkenbare situaties inlast, die je toestaan je in de zielenroerselen van de karakters in te leven. Het enige waar hij de bal misslaat, is in de portrettering van de twee mannelijke honden die vechten om het been van Simone. Het contrast tussen de modale man van de straat en de hoogdravende kunstenaar doet de love story soms eerder artificieel dan oprecht aanvoelen.

Zijn neus voor talent is Westdijk doorheen de jaren echter niet verloren, dat bewijst de casting van de opkopende Sallie Harmsen, die straalt als Simone. Ook Ramsey Nasr en Loek Peters zijn op dreef. ‘Het Echte Leven’ ging aan de haal met twee Gouden Kalveren, voor editing en cinematografie. Het moet gezegd dat de film er onberispelijk uitziet, maar een prijs voor de acteurs ware toch meer terecht. Uiteindelijk zijn zij het die het echte leven laten doorsijpelen in deze sterk uitgekiende relatieschets.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray