Zoeken

Kit Kittredge: An American Girl

  • Cinevision.be/nl quoteert Kit Kittredge: An American Girl met een 3/5
  • Regisseur: Patricia Rozema
  • Cast: Abigail Breslin, Joan Cusack, Julia Ormond, Stanley Tucci
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-03-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Kit Kittredge: An American Girl"

Ze doet het ‘m weer. De houdbaarheidsdatum van kindsterretjes is doorgaans vrij beperkt - zie maar hoe Dakota Fanning haar eigen carrière bijna fnuikte door in één jaar tijd in vier films op te draven - maar voor de tomeloze charme van Abigail ‘Little Miss Sunshine’ Breslin maken ook wij graag een uitzondering.

Benieuwd hoe ze zich binnen pakweg een decennium in het wereldje zal manifesteren, maar met deze ‘Kit Kittredge: An American Girl’ doet ze iets dat maar weinig van haar voorgangers haar op die leeftijd voordeden: nog maar ‘ns een goede film aan een reeds indrukwekkend palmares toevoegen. Opvallend ook aan dat palmares is de reeks kwaliteitsfilms die erop prijken. Doorgaans laat Breslin zich niet verleiden tot de goedkope kindrolletjes zoals Macaulay Culkin er enkele neerzette. Zelfs wanneer ze in een jeugdfilm speelt, geeft ze gestalte aan een rijper en lang niet zo eendimensionaal karakter (zie ‘Nim’s Island’).

Niet verwonderlijk dus dat de rol van Kit Kittredge haar aansprak, een leuke meid, gepassioneerd door schrijven en mysteries oplossen. Dat laatste zal haar goed van pas komen wanneer ze samen met een paar kameraadjes op zoek gaat naar de ware toedracht achter het verdwijnen van het schatkoffertje van haar niet-bemiddelde moeder. Vader is immers al richting grootstad Chicago getrokken op zoek naar werk om zijn gezin te kunnen onderhouden.

Origineel aan ‘Kit Kittredge: An American Girl’ is dat het verhaal zich afspeelt in de depressiejaren - we schrijven 1934. Hoogst ongewoon voor een jeugdavontuur, en dat maakt deze frivole en vermakelijke film voor het hele gezin al meteen de moeite waard. Bovendien was dit de eerste prent in de reeks American Girl-verfilmingen, gebaseerd op de gelijknamige speelpoppen, die over de plas in de bioscoop werd uitgebracht. Dat de populariteit van het ‘American Girl’-label in Amerika groter is dan bij ons, zal er wellicht mee te maken hebben dat hij bij ons geen bioscooprelease kende en wij de film pas rechtstreeks op dvd kunnen ontdekken. Dat de afwezigheid van een cinemadoortocht dan weer niet noodzakelijk gelijk staat aan de afwezigheid van kwaliteit, wordt eveneens door dit tragikomische avontuur bewezen.

In haar andermaal enthousiaste optreden wordt Breslin bijgestaan door een waaier aan sterren, indruk makend in de meest kleurrijke bijrollen. Chris O’Donnell en Julia Ormond zijn gewoontjes als Kit’s ouders, maar Stanley Tucci, Jane Krakowski en Joan Cusack mogen zich helemaal uitleven als respectievelijk een gekke tovenaar, een dansinstructrice en een ‘mobiele bibliotheek’-bestuurster. Nog innemender zijn echter de andere kindacteurs met wie Breslin het beeld deelt.

‘Kit Kittredge: An American Girl’ mag zich een buitenbeentje noemen in een genre dat al een tijdje dood en begraven lijkt. Niet dus, want met z’n originele setting, geinige vertolkingen, geheimzinnige plotwendingen en milde levenslesjes (ze worden er eens niet met de voorhamer ingeramd) bewijst deze Amerikaanse meid dat een jeugdfilm die zowel de jongere kijker als de doorwinterde kijker charmeert nog lang niet uit den boze is. Ironisch evenwel dat het verhaal ervan zich ruim zeventig jaar geleden afspeelt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray