Zoeken

MR 73

  • Cinevision.be/nl quoteert MR 73 met een 2/5
  • Regisseur: Oliver Marchal
  • Cast: Daniel Auteuil, Olivia Bonamy, Catherine Marchal
  • Genre: Thriller
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-02-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "MR 73"

De beste stuurlui staan aan wal, luidt het spreekwoord. Toch zijn het vooral zij die op het schip staan, die de meest klare kijk op de zaak hebben. Dopingdokters, vernederde echtgenotes en diets meer die uit de biecht klappen via een roman is heus geen nieuwe trend. Ook in het filmlandschap zijn er zulke schippers. Olivier Marchal bijvoorbeeld. Hij had van ‘36 Quai Des Orfèvres’ nooit zo’n realistische policier kunnen maken als hij in een vorig leven niet zelf een flik was geweest. En ook in ‘MR 73’ komt zijn ex-functie van pas.

Verstand van hoe het eraan toegaat achter de politionele schermen heeft hij dus wel, maar het ontbeert hem nog om alle verhaallijnen die hij ruim twee uur lang uittekent tot een coherent geheel te kneden. Vreemd genoeg voor een man met zijn achtergrond (je zou toch denken dat hij maar een docu over zijn ex-collega’s moet draaien om een boeiend verhaal te hebben) heeft Marchal veel meer oog voor de stijl van zijn film. Het resultaat is een bloedmooi gefotografeerde thriller die uiterlijk niet moet onderdoen voor zijn Amerikaanse wapenbroeders (Michael Mann schiet spontaan door het hoofd), maar zich af en toe verliest in een storyline, waarin het één en ander makkelijk geschrapt had kunnen worden.

Daniel Auteuil, ook in ‘36 Quai Des Orfèvres’, kruipt in de huid van Louis Schneider, inspecteur bij de politie van Marseille. Zijn leven heeft er al rooskleuriger uitgezien, want op het moment dat wij ‘m leren kennen, ligt zijn vrouw in coma en heeft zijn dochter het tijdelijke voor het eeuwige omgewisseld. Je zou voor minder je heil zoeken in de drank en dus kijkt Louis geregeld iets te diep in het glas. Waar de gemiddelde diender dan zijn badge zou mogen inleveren, wordt Louis geholpen door de weinige (gezagdragende) vrienden die hij nog heeft en die hem het hand boven het hoofd houden. Wanneer hij echter van een lopende zaak gehaald wordt, is hij vastbesloten die tot op het bot uit te spitten. Komt daarbij ook zijn eerste zaak opnieuw de kop opsteken, wanneer een oude seriemoordenaar opnieuw op vrije voeten is en de dochter wier ouders die zoveel jaren voordien brutaal vermoordde bij hem om bescherming komt aankloppen.

‘MR 73’ baadt in een prachtige mise-en-scène die etaleert dat Marchal zijn roeping niet gemist heeft. Hij blijkt hiervoor in de wieg gelegd, wat evenwel niet gezegd kan worden van zijn vermogen tot scenarioschrijven. De haken en ogen waarmee ‘MR 73’ aan elkaar hangt, maken het de kijker behoorlijk lastig om in het verhaal te raken en de antipathieke hoofdfiguur (op zich geen minpunt, maar de portrettering is verre vrij van clichés) en het trage tempo helpen daar ook niet bij.

De sombere toon en de daarbij aansluitende beeldvoering zorgen dan wel voor een paar briljante shots, in het grotere geheel staan ze te veel op zichzelf. Een toevalstreffer is dit geenszins (Marchal had zijn sporen al verdiend en Auteuil is als vanouds sterk), maar een sterker script had hier zeker een sterkere film van kunnen maken. De liefhebbers van style over substance krijgen niettemin een visuele les om stil van te worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray