Zoeken

Not As A Stranger

  • Cinevision.be/nl quoteert Not As A Stranger met een 3/5
  • Regisseur: Stanley Kramer
  • Cast: Robert Mitchum, Frank Sinatra, Olivia De Havilland
  • Genre: Drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-01-2009
  • Distributeur DVD: Lime-Lights Pictures
Bekijk de cover van de film "Not As A Stranger"

Zonder ambitie bereik je niets. Je moet namelijk over een gezonde dosis beschikken wil je ergens geraken in het leven. Maar wat als je dreigt te bezwijken onder je drang tot carrière maken? En als je daarbij je naast omgeving, en bij uitbreiding iedereen die om je geeft, ten gronde richt? Lucas Marsh, het door Robert Mitchum vertolkte hoofdpersonage in ‘Not As A Stranger’, kan ervan meespreken.

Hij is zo bezeten om dokter te worden dat hij er zelfs de verpleegster die hij voor zijn opleiding moet betalen - de mooie Kristine (Olivia De Havilland) - verleidt en uiteindelijk met haar in het huwelijksbootje treedt. Een romance zonder romantiek, maar vanuit een eigenbelang (zij subsidieert zijn opleiding), die enkel doorzien wordt door Lucas’ beste vriend Al (Frank Sinatra). Privé lijkt het hem dan goed te gaan, tijdens zijn medische opleiding loopt Lucas niet op wolkjes. Van de ene twist belandt hij in de andere, daarmee zijn collega-dokters en oversten tegen hem in het harnas jagend. In die mate dat hij bijna van school gestuurd wordt en zijn carrière dreigt vaarwel te zeggen nog voor ze goed en wel uit de startblokken geschoten is. Eens gediplomeerd trekt hij naar Greenville, waar hij al snel ten prooi valt aan de charmes van een lokale beauté (Gloria Grahame), waarvoor hij zijn vrouw - inmiddels zwanger, maar dat durft ze hem niet vertellen - emotioneel de rug toekeert.

Hoewel de hele film zich in een medisch milieu afspeelt en het hoofdpersonage een dokter is, is ‘Not As A Stranger’ veel minder een medisch dan een psychologisch drama. Centraal staat niet de carrière van Lucas Marsh, maar wel alle middelen, door het doel geheiligd, om te geraken waar hij wil geraken: aan de top. Blind voor alles wat er zich rondom hem afspeelt, is hij enkel en alleen bezig met wat hem aanbelangt, ook al sukkelt zijn vrouw in een depressie en is hij weinig geliefd bij collega’s. Hij waant zich god, en dan kan het alleen maar mislopen.

Het vergt weinig verbeelding om te voorspellen waar ‘Not As A Stranger’ op uitdraait, maar dat maakt de finale er niet minder sterk om. Af en toe strooit Stanley Kramer, bekend van ondermeer ‘Judgment At Nuremberg’ en ‘Guess Who’s Coming To Dinner’, de symbolen iets te gretig in het rond, maar anderzijds is subtiliteit nooit in ‘s mans woordenboek te vinden geweest. Ook deze ‘Not As A Stranger’ behoort immers tot de categorie grootscheepse Hollywooddrama’s, waarin de personages lijken te bezwijken aan de loodzware tornen die de van pathos doordrongen regie en klankband hen oplegt.

Vanuit die optiek is de in het verleden regelmatig gecontesteerde casting van Robert Mitchum best op zijn plaats, want als acteur met weinig spelemoties past hij wel in de rol van Lucas Marsh, ook al dreigt zijn abstracte vertolking zijn nochtans boeiende personage te karikaturiseren. Frank Sinatra doet het dan beter in een Jack Lemmon-achtig optreden, zorgend voor een weinig, maar welkom aandeel komische noten. Klassiek Amerikaans drama met een puike cast (Olivia De Havilland, Charles Bickford en Broderick Crawford doen ook nog mee!), zoals ze die nu niet meer maken. Verre van onvergetelijk, maar desalniettemin het ontdekken waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray