Zoeken

Rogue

  • Cinevision.be/nl quoteert Rogue met een 3/5
  • Regisseur: Greg McLean
  • Cast: Michael Vartan, Radha Mitchell, John Jarratt
  • Genre: Horror
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-03-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Rogue"

Wij verwelkomen horrorfilmer Greg McLean met open armen, maar of ze op de Australische dienst van toerisme zo blij zijn met zijn exploten, durven we betwijfelen. In z’n weinig minder dan briljante debuut ‘Wolf Creek’ (een huiverhit in aloude seventies-traditie) hing hij al geen rooskleurig beeld op van zijn geboorteland - een killer die een stel toeristen in koelen bloede ombrengt - en ook ‘Rogue’ zou mogelijke vakantiegangers wel eens op andere gedachten kunnen brengen.

De reden daarvoor? De reuzenkrokodil die hij iets over halfweg opvoert. Die heeft het gemunt op een stelletje toeristen die per boot op een lokaal riviertje dobberen om de sfeer van de Australische natuur op te snuiven. Nooit hadden zij kunnen vermoeden dat dát hen precies het leven zou kunnen kosten. Ze moeten het hoofd koel houden in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Een situatie ook die de groep alsmaar meer tot wanhoop drijft. Met alle gevolgen van dien.

Het is inderdaad geen reclame voor je land als je vertrekt vanuit een premisse waarin een krokodil met buitengewone lichaamsproporties een tros onschuldige passanten oppeuzelt, maar anderzijds toont McLean ook de mooie zijde van de medaille. Zo duurt het best lang vooraleer de film resoluut het pad van de horror kiest en in de aanloop daar naartoe heeft de getalenteerde Aussie heel veel oog voor de lokale natuur die hij aan de hand van prachtige plaatjes voorstelt. Ze zouden zelfs niet misstaan in een documentaire op National Geographic of een andere docuzender. De man verwijten van negatieve gevoelens jegens zijn land zou dus overdreven zijn. Eerder benut hij de opties die zijn heimat ‘m biedt. In ‘Wolf Creek’ was dat het land zelf en dan in het bijzonder zijn grote lege vlaktes, waarin je tegen een lokale moordenaar maar weinig in de pap te brokken hebt. Hier is dat de zee, bevolkt door zwaarder geschut dan louter plankton.

Het moet evenwel gezegd dat het krokodillengenre niet meteen één is die veel mogelijkheden biedt aan een regisseur, en daarom is het eens zo knap dat McLean zijn zinderende, door een mooie score ondersteunde opbouw ruim een halfuur laat duren. Want eens hij het beest met immer lege maag ten tonele voert, kan ook hij - met de gruwelgave waarover hij wel degelijk beschikt - maar weinig meer aanvangen met de aloude, doch goed uitgevoerde ‘mens vs. dier’-thematiek, waarbij onvermijdelijk koppen rollen. Al valt de body count in ‘Rogue’ redelijk goed mee.

Waar hij wel nog meer onderscheid had kunnen maken, was in de voorstelling van de personages. In het begin van de film lijkt het er ook op dat hij veelgelaagde figuren ten tonele zal brengen, maar dat blijkt later een loze gedachte. Een paar leukerds niet te nagesproken blijven het over het algemeen vrij vlakke figuren, waarvan het ons maar weinig kan schelen of ze nu tot voorgerecht of lunch van de hongerige krokodil verworden. Zelfs acteurs als Michael Vartan (‘Monster-In-Law’) en Radha Mitchell (‘Melinda And Melinda’) kunnen maar weinig aanvangen met hun non-vlezige personages. Eindbilan: ‘Rogue’ maakt vooral indruk wanneer McLean de horror nog even afhoudt. Het toont zijn drang om anders te zijn dan de gemiddelde genrefilmer. Alleen jammer dat dit subgenre niet al te veel mogelijkheden biedt. Benieuwd dus wat de man nog voor ons in petto heeft, want ook in deze komt zijn talent meermaals boven water. Net zoals de scherpe tandjes van de langsnuitige tegenstander.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray