Zoeken

War And Peace

  • Cinevision.be/nl quoteert War And Peace met een 3/5
  • Regisseurs: Robert Dornhelm, Brendan Donnison
  • Cast: Clémence Poésy, Malcolm McDowell, Brenda Blethyn
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 408 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-03-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "War And Peace"

Als de regel zou gelden dat een roman pas echt legendarisch is als hij op pelliculle werd vereeuwigd, welk predikaat moet je dan op ‘War And Peace’ - de literaire turf van Leo Tolstoj - kleven? De Russische schrijver publiceerde zijn meesterwerk, aanschouwd als één van de allergrootste boeken die ooit aan het papier zijn toevertrouwd, medio negentiende eeuw en bijna 150 jaar later vormt het nog altijd een inspiratiebron voor menig filmmaker.

Regisseurs Robert Dornhelm en Brendan Donnison, de bezielers van deze bijna zeven uur bestrijkende nieuwste adaptatie, zijn immers lang niet de eerste die Tolstoj’s epische verhaal in een dito verfilming vertalen. In 1956 acteerden iconen als Henry Fonda en Audrey Hepburn in een Amerikaanse versie, elf jaar later was er het Russische antwoord en nog eens vijf jaar daarna zag een knoert van een tv-serie het levenslicht met Anthony Hopkins in de hoofdrol. Al deze versies (en dan slaan we er zelfs nog een paar over) hebben met elkaar gemeen dat hun speelduur die van een gemiddelde verfilming ruim overstijgt. Het is ook niet voor niets dat ‘War And Peace’ vaker tot mini- of tv-serie omgevormd werd dan tot een langspeelfilm. De grootscheepse vertelling laat zich niet zomaar in een korte tijd samenvatten en dus is het niet verwonderlijk dat ook deze nieuwe adaptatie een lange zit is.

Hondstrouw aan het bekende bronmateriaal vertelt ook dit uit vier delen opgetrokken tv-epos de bijzondere driehoeksverhouding tussen Pierre (Alexander Beyer), Natasha (Clémence Poésy) en Prince Andrej (Alessio Boni) tegen de achtergrond van de heersende Napoleontische oorlog. Pacifist Pierre laat de oorlog voor wat hij is, maar ziet zijn leven drastisch veranderen wanneer zijn overleden vader hem een grote erfenis nalaat. Hij is verliefd op Natasha, maar laat zich door de uitgekookte Helene (Violante Placido) tot een huwelijk verleiden. Natasha op haar beurt voelt het dan weer kriebelen voor Andrej, maar die laatste is getrouwd met Lisa, die zijn kind verwacht. Wanneer Pierre echter Helene’s plannetje doorheeft en Andrej getuige is hoe zijn vrouw op het kraambed haar laatste levensadem uitblaast, liggen alle (liefdes)kaarten plots weer op tafel. Maar er is ook nog de oorlog.

Zoals wel vaker bij de verhalen van Tolstoj doet de oorlog louter dienst als tijdskader, maar zijn het de personages die hun levens daardoor beïnvloed worden die de meeste aandacht opeisen. Ondertussen is het thema en de uitvoering niks nieuws meer, maar het verhaal van ‘War And Peace’ zal, hoe je ‘t ook draait of keert, altijd als voorloper beschouwd worden van een heleboel epische romances die daarna zowel in de literatuur als in de cinema het daglicht zagen. Zo sterk is deze vertelling dat je al een echte amateur moet zijn om er geen boeiende prent van te maken.

‘War And Peace’ anno 2007, zichtbaar bogend op een budget van ruim 50 miljoen dollar (de oogstrelende decors!), mag dus met trots plaatsnemen in het alsmaar langer wordende rijtje van geslaagde Tolstoj-verfilmingen. Deze versie met ondermeer Malcolm McDowell en Brenda Blethyn voegt misschien maar weinig toe aan de reeds bestaande canon, maar wie het verhaal nooit eerder verteld zag, zal zich met deze nieuwe adaptatie geen seconde vervelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray