Zoeken

The International

  • Cinevision.be/nl quoteert The International met een 4/5
  • Regisseur: Tom Tykwer
  • Cast: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl
  • Genre: Thriller
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-09-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The International"

Een spectaculaire shoot-out: check. Een sexy sidekick: check. Een organisatie met malafide praktijken op de agenda: double check. Op papier lijkt ‘The International’ op een kloon van James Bond of Jason Bourne (die laatste is al een upgrade van de eerste), maar dat beweren zou wel heel kort door de bocht zijn. De ambities van Duits cineast Tom Tykwer reiken immers hoger en meer dan eens knipoogt hij naar de klassieke samenzweringthrillers uit de jaren zeventig. Entertainment komt dan wel ten allen tijde op de eerste plaats, toch is het toch aangeraden je hersenen ditmaal niet aan de kassa achter te laten.

Die zal je namelijk goed kunnen gebruiken om het uitgekiende verhaal dat Tykwer en co je hier met het nodige oog voor karakters en plotontwikkeling opdienen te volgen. Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen in gekende doen) is net zoals de hierboven geciteerde geheimagenten een globetrottende einzelgänger, bezeten door z’n vak en de daarbij horende drang om het onkruid de wereld uit te wieden. In ‘The International’ is dat de IBBC, of voluit: de International Bank of Business en Credit, die zich - zo wijst zijn onderzoek uit - bezighoudt met witwassen, terreursponsoring, wapenhandel en een boel meer praktijken die de huidige Fortis-zaak tot kinderspel degraderen. Al een hele poos zit hij achter de mysterieuze bankiers aan en in zijn vastberadenheid om ze te klissen wordt hij geruggensteund door procureursassistente Eleanor Whitman (Naomi Watts).

Zoals de titel laat uitschijnen, is ‘The International’ een film die een stukje van de wereld laat zien. De twee hoofdpersonages volgen hun spoor nauwgezet en dat brengt hen ondermeer in grootsteden als Berlijn, New York, Istanbul en Milaan. Die internationale citytrip zet de parallellen met Bond en Bourne natuurlijk extra in de verf, maar deze onderscheidt zich door een opvallend gebrek aan actie. Wie van de ene achtervolging in de andere terecht wil komen, zoekt beter een andere zaal op, want Tykwer haalt de meeste spanning uit zijn plot, voortgestuwd door dialogen en een meeslepend complot dat gezien de huidige bankencrisis wel erg actueel aandoet. Het mag dan ook niet verbazen dat de finale je eerder met een kanjer van een maagstoot in plaats van met een happy end achterlaat.

Een focus op de plot wil evenwel niet zeggen dat er in ‘The International’ geen actie zit. Tykwer tovert iets over halfweg een sensationele schietpartij in het New Yorkse Guggenheimmuseum uit zijn mouw en maakt daarmee fors indruk. De timing zit ei zo na perfect, de geniale vondsten volgen elkaar op en daarenboven wordt de structuur van de door architect Frank Gehry ontworpen locatie ten volle benut. Een meesterwerkje op zich, dat bewijst dat rondvliegende kogels ook zonder schokschouderende camera hun doel niet missen.

Duidelijk in de geest dus van de paranoiacinema uit de seventies - ‘3 Days Of The Condor’ is nooit veraf - waartoe ondermeer ook ‘Michael Clayton’ twee jaar terug behoorde. De nogal onuitgewerkte nevenpersonages (Naomi Watts wordt schandalig verwaarloosd) beletten deze van eenzelfde instant klassieker status, maar in de categorie intelligente thrillercinema scoort deze veel hogere punten dan Bond en Bourne tezamen.

Extra’s (dvd): er is de audiocommentaar van Duits filmer Tom Tykwer en scenarist Eric Singer, maar vooral is er een boeiende making of en zijn er aparte docu’s met als meest interessante ‘Shooting At The Guggenheim’ over Clive Owens prachtige staaltje schietmanskunst in één van ’s werelds meest prestigieuze musea. Of: hoe één van de beklemmendste scènes uit de film ook een interessant stukje backgroundinfo met zich meebrengt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray