Zoeken

Monsters Vs Aliens

  • Cinevision.be/nl quoteert Monsters Vs Aliens met een 4/5
  • Regisseurs: Conrad Vernon, Rob Letterman
  • Cast: Reese Witherspoon, Hugh Laurie, Seth Rogen
  • Genre: Animatie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 01-04-2009
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "Monsters Vs Aliens"

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Het is een leuze die tegenwoordig bij Hollywoodproducenten hoog aangeschreven staat en dat verklaart ook de vele remakes, sequels en parodieën die het licht op groen krijgen. Vooral die laatste categorie viert hoog tij, al lijken die films doorgaans enkel gemaakt voor het geld en zijn ze niet eens goed gejat.

Dat kan evenwel niet gezegd wordt van deze nieuwe animatiefilm uit de Dreamworks-stal. ‘Monsters Vs Aliens’ doet krek hetzelfde voor de monsterfilm uit de oude doos en de sciencefictioncinema in het algemeen dan pakweg ‘Disaster Movie’ en ‘Scary Movie’ deden voor respectievelijk de rampenfilm en de horrorfilm, maar met één groot - en voor een film levensbelangrijk - verschil, namelijk passie voor het genre. Makers Conrad Vernon en Rob Letterman (nochtans de man achter het erbarmelijke ‘Shark Tale’) bewijzen dat een goede persiflage meer is dan een aaneenschakeling van verwijzingen, en dat een kloppend hart nooit overbodige luxe is.

De toon is al meteen gezet bij het Dreamworks-logo, voor de gelegenheid in zwart-wit. Het vissertje dat boven in de wolken zijn lijntje uitgooit, wordt ontvoerd door een UFO, weggevlogen uit ‘Plan 9 From Outer Space’ van Ed Wood. Het bierviltscenario laat ons vervolgens kennismaken met Susan, die op trouwen staat. Net voor haar huwelijksceremonie plaatsgrijpt, wordt ze echter getroffen door een meteoriet, en meer specifiek door quantonium, dat haar plots de gedaante van de 50 ft. woman laat aannemen. Vervolgens belandt ze in een geheim overheidspand waar ze kennismaakt met haar collega-monsters, met wie ze niet veel later de strijd aanbindt met de megalomane Gallaxhar (Rainn Wilson), een alien die de aarde wil bevolken met zijn klonen.

Meer dan een parodie brengt ‘Monsters Vs Aliens’ veeleer een ode aan een verloren gewaand genre: de monsterfilm, dat het skelet levert voor het basisverhaal. Dat wordt opgeluisterd met knipogen naar sf-klassiekers als ‘Close Encounters Of The Third Kind’ (de meest hilarische scène uit de film!) en zelfs ‘Star Wars’ (het klonenleger). De verwijzingen volgen elkaar in sneltempo en schuilen soms in de kleinste hoekjes (de John Waters-snor!), maar toch is een overdosisgevoel veraf. Daarvoor zijn de vele karakters te kleurrijk. Susans vrienden vinden immers allemaal hun oorsprong in de horrorcinema van weleer. Zo is er B.O.B., een blubberige massa die uit ‘The Blob’ lijkt weggelopen; Dr. Cockroach, een gekke wetenschapper in witte jas die zichzelf de eigenschappen van een kakkerlak trachtte aan te meten, maar er in één veranderde (‘The Fly’); Insectosaurus, die verdacht veel wegheeft van ‘Mothra’, én Missing Link, een amfibieachtige die wellicht ook in the black lagoon verwekt werd.

Het valt niet zwaar mee te leven met dit bonte gezelschap, dat terechtkomt in heerlijk meeslepend stunt- en vliegwerk, zoals een prachtig gechoreografeerde achtervolging doorheen de straten van San Francisco, met als hoogtepunt een strijd op de Golden Gate brug. De stemmencast met ondermeer een geinige Seth Rogen en een briljante Hugh Laurie (hoor hem “Heil Gallaxhar” zuchten) maakt indruk én de dialogen zijn ad rem. Helemaal meegenomen is dat de obligate levensles ditmaal niet nadrukkelijk in de maag gesplitst wordt. Het resultaat is een animatiefilm die de volwassen filmfan, en meerbepaald de liefhebber van het op de korrel genomen genre, wellicht nog meer zal charmeren dan de jeugdige kijker. Ofte: het beste wat Dreamworks ooit voortbracht.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray