Zoeken

Knowing (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Knowing (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Alex Proyas
  • Cast: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Knowing (Blu-ray)"

In zijn films ziet Alex Proyas het leven niet door een roze bril. De doemsfeer uit ‘The Crow’ en (meesterwerk) ‘Dark City’ bezorgt ons nog altijd koude rillingen en ook popcorntussendoortje ‘I, Robot’ had best zinnige dingen te zeggen over de staat van de wereld. In die optiek is ‘Knowing’ geen vreemde eend op zijn palmares, al speelt hij gretig leentjebuur bij huiverfantast M. Night Shyamalan.

Een alleenstaande vader (Nicolas Cage), recent weduwnaar geworden, staat in voor de opvoeding van zijn zoontje. Hij mag dan wel een zoon van een predikant zijn, na het verlies van zijn vrouw heeft hij alle geloof de rug toegekeerd. Zijn overtuiging dat alles berust op toeval wordt danig op de proef gesteld wanneer zijn zoontje van school thuiskomt met een papier met daarop een op het eerste zicht willekeurige reeks getallen, die bij nader onderzoek een opsomming blijkt van rampen, aanslagen en ongelukken die de wereld de afgelopen vijftig jaar trof. Helemaal het logisch verstand tartend is het feit dat die brief vijftig jaar eerder werd geschreven. De astrofysicus - dat is z’n job - ontdekt dat alle gebeurtenissen plaatsgrepen met uitzondering van de laatste drie, die staan de wereld namelijk nog te wachten.

Letterlijk vertaald betekent suspension of disbelief het opheffen van het ongeloof. En dat is exact wat je moet doen om je helemaal te laten meedrijven met de door wetenschappelijke mumbo jumbo en christelijke parabels beïnvloede plot van ‘Knowing’, dat met hartritmeverhogende spanning de kijker naar het puntje van de stoel loodst. Proyas heeft kaas gegeten van sfeerschepping en dat bewijst hij al vanaf de start. Het verhaal intrigeert dan nog voldoende om de meest rabiate non-believer aan het scherm te kluisteren, want ontsporen doet hij pas in zijn finale acte. Maar dat doet hij met opgeheven hoofd en bittere ernst.

Toegegeven, het wenkbrauwen fronsen zal ook uw deel zijn wanneer een noodlottige thriller, wat ‘Knowing’ wel degelijk is, plots een bocht van honderd tachtig graden maakt en uitdraait op een bevreemdende mix van ‘Close Encounters Of The Third Kind’ en ‘The Fountain’. Hoongelach valt nauwelijks te onderdrukken bij het slotbeeld (denk aan Adam en Eva in de tuin van Eden), maar de film daarop afrekenen zou te kortzichtig zijn. Daarvoor voelt de apocalyptische dreiging vaak te écht, degradeert de heersende rampspoed die van ‘War Of The Worlds’ genadeloos naar een attractie in een kinderpretpark en oogt de effectenmolen majestueus.

Reken daarbij ook dat Nicolas Cage in goeden doen is, want dat was immers alweer een tijdje geleden. Hij wordt geflankeerd door actrice Rose Byrne (uit de tv-serie ‘Damages’), ook al bestaat haar rol uit weinig meer dan aangever spelen. ‘Knowing’ is geen onverdeeld succes, en de film staat of valt met hoever je bereid bent mee te gaan. Heel ver, wat ons betreft, en dat dankt de film volledig aan Proyas, die mits gebruik van goed getimede schaduweffecten (de fluistermensen!) en de strakke score van componist Marco Beltrami meer dan eens knappe taferelen het canvas laat inpalmen. Als kers op de taart krijgt u er nog drie realistisch ogende CGI-rampen bovenop.

Extra’s (Blu-ray): een niet erg lang uitgevallen making of (een klein kwartiertje) voegt niet al te veel toe en gunt ons maar weinig écht leerrijke achtergrondinfo, maar de documentaire ‘Visions Of The Apocalypse’ maakt veel goed. Daarin komen we te weten hoe diverse culturen omgaan met het mogelijke einde der tijden. Voor de zonnekloppers onder ons.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray