Zoeken

Fast & Furious

  • Cinevision.be/nl quoteert Fast & Furious met een 2/5
  • Regisseur: Justin Lin
  • Cast: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez
  • Genre: Actie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-09-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Fast & Furious"

‘Fast & Furious’ is het vierde deel in de reeks, maar het meest verwant met het origineel uit 2001. Deze testosteronknaller kenmerkt namelijk de terugkeer van Vin Diesel (de ster van de eerste film), die zich opnieuw in de huid hult van de straatracer annex crimineel Dominic Toretto. Andermaal wordt hij geflankeerd door Paul Walker, Jordana Brewster en Michelle Rodriguez. De grote reünie dus.

De makers waren blijkbaar al zo in de wolken dat ze het viertal uit ‘The Fast And The Furious’ terug samen voor de camera kregen dat ze niet te lang stilgestaan hebben bij de plot. Daarin gaat flik Brian O’Conner (Walker) nog maar eens undercover in de wereld van illegale straatracers om tot bij een moeilijk te klissen kopstuk in een Mexicaans misdaadkartel te raken. In dat wereldje loopt hij oude kennis Dominic (Diesel) tegen het lijf, met wie hij nog steeds een openstaande rekening heeft. Snel blijkt echter dat de twee gemeenschappelijke belangen hebben en dat ze elkaar maar beter kunnen helpen in plaats van voor de voeten te lopen.

Klinkt als een herkauwing van het eerste deel? Dat is het ook, en helemaal wanneer Brian opnieuw met Dominics zus aanpapt. Geen enkele wending die het verhaal neemt, is verrassend en ook al scheuren de banden opnieuw over het zonovergoten wegdek, toch voelt deze vierde aflevering aan als een diesel. Het duurt een hele poos voor de film écht op gang komt, alsof regisseur Justin Lin (van het eveneens povere derde deel) hoopt dat de aanwezigheid van de bekende personages (en acteurs) volstaan om de kijker zoet te houden. De karakters zijn evenwel nog altijd van bordkarton en echt evolueren doen ze dus nooit. Al valt een glimlach niet te onderdrukken wanneer Vin Diesel zijn geijkte machowijsheden mag bovenhalen. “Ik ben het type dat een ferme chassis kan waarderen, ongeacht het merk”, klinkt het tegen een vrouw die hem haar boezem presenteert.

Er is inderdaad nog geen spat veranderd aan de formule, maar op elke formule komt wel eens sleet. In dit geval bleek een grondige onderhoudsbeurt aan de orde, maar die kwam er slechts gedeeltelijk. Lin schotelt ons dezelfde cocktail voor: een mix van schaars geklede dames uitgerust in dito outfits waarin hun rondingen tot hun recht komen, snelle bolides die tegen ruim 200 km/u over het asfalt scheuren en halsbrekende stunts waarvan verondersteld wordt dat ze je adrenaline de hoogte injagen.

De fans van het genre zal je evenwel niet horen klagen, maar voor ons mocht het gerust ietsje meer zijn. Vin Diesel heeft het absoluut in zich om een goeie actieheld te spelen en zelfs een ernstige rol ligt hem (zie ‘Find Me Guilty’), maar toch blijkt hij nog te zwichten voor een eendimensionale rol als deze die zijn carrière op geen enkele manier goed kan doen. Ook Rodriguez (ooit briljant in ‘Girlfight’) hoeft dit niet meer te doen. Voor Paul Walker en Jordana Brewster daarentegen is het de enige kans op nog een beetje roem. Mannencinema pur sang.

Extra’s (dvd): een heleboel docuutjes, maar ze vallen alle nogal kort uit. Liefhebbers van auto’s zullen er echter wel mee zijn, want zestig procent gaat over ronkende bolides (nogal wiedes natuurlijk). Verder is er nog een gag reel, een featurette over het feit dat iedereen uit deel één opnieuw van de partij is en een audiocommentaar van regisseur Justin Lin.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray