Zoeken

Cold Prey II

  • Cinevision.be/nl quoteert Cold Prey II met een 1/5
  • Regisseur: Mats Stenberg
  • Cast: Ingrid Bolsø Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Mats Eldøen
  • Genre: Horror
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum: tba
  • DVD: tba
  • Distributeur: tba
  • DVD: tba
Bekijk de cover van de film "Cold Prey II"

Quizvraag: noem een Noorse slasherfilm. Twee jaar geleden zou het enige antwoord op die vraag ‘Cold Prey’ geweest zijn, maar gezien het grote succes van die film in eigen land kon een vervolg niet uitblijven. Het resultaat volgt braafjes (en zelfs slaafs) het grondplan der genreconventies en voert de killer uit het eerste deel opnieuw op, ditmaal afrekenend met een nieuwe prooienreeks. Na de man met het hockeymasker (Jason Voorhees) en de man met het afdankertje van William Shatner (Michael Meyers) is er nu de man met de bivakmuts.

In de eerste ‘Cold Prey’ richtte die nog een ware ravage aan onder een groepje snowboarders dat om de nacht door te brengen onderdak vond in de vorm van een verlaten hotelletje in de Noorse bergen. Slechts één potentieel slachtoffer kon aan zijn pikhouweel ontsnappen en zij maakt ook in dit tweede deel haar optreden. Ze belandt in het ziekenhuis, niet ver van de plaats waar het onheil plaatsvond. Eenmaal bij bewustzijn, ontdekt ze dat het ziekenhuis opvallend verlaten is. Wanneer ze vervolgens het dode lichaam aantreft van een agent en een verpleegster, slaat de schrik weer toe: de killer is terug en ditmaal zal hij niet rusten vooraleer hij ook haar een kopje kleiner heeft kunnen maken.

Debutant Mats Stenberg heeft goed naar de genreklassiekers gekeken, want ‘Cold Prey II’ is weinig meer dan een doorslagje wat je al in andere films eerder en beter zag. Stenberg heeft misschien zelfs iets te goed gekeken, want regelmatig heeft hij de neiging te veel hooi op zijn vork te nemen. Less is more, weet je wel, en dus gaan een te veel aan schrikeffecten na een tijdje een averechtse werking hebben. Een omineuze klankband, een verschietmoment meer of minder, het werkt niet meer, vooral niet omdat het de enige troeven blijken die de Noorse beginneling in huis heeft. De moordpartijen zelf zijn gespeend van elke creativiteit (daar waar Jason Voorhees of Michael Meyers af en toe nog eens origineel te werk gaan) en dat maakt dat het geeuwen op den duur nog maar moeilijk te onderdrukken valt.

Verrassend kunnen we het evenwel niet noemen. De eerste ‘Cold Prey’ was al danig over het paard getild en dus kon je bezwaarlijk verwachten dat dit tweede deel plots veel beter zou zijn. Veel meer dan een doorslagje van zijn voorganger is het dan ook niet geworden. De setting is verhuisd, maar de plot is zo goed als inwisselbaar.

Is de slasherfilm dood en begraven? Zeker en vast niet, maar de lange voorgeschiedenis maakt wel dat de makers anno 2009 origineler uit de hoek dienen te komen om de aandacht van de doorwinterde fan te trekken. Een genre brengt natuurlijk stereotiepen met zich mee en net zoals je een romantische film bezwaarlijk kan verwijten dat de personages elkaar in de armen vallen kan je een film als deze niet afrekenen dat er gemoord wordt en dat elk verhaal een variant is op het ‘tien kleine negertjes’-thema. Het zit ‘m echter in de uitvoering. Spanning schuilt soms in een klein hoekje. Suggestie is vaak alles. En dat schijnen filmmakers al eens te vergeten. Het bloed mag vloeien, maar dan graag met een klein beetje inventiviteit. ‘Cold Prey II’ behoort tot de categorie voorgekauwde kost. Diepvrieshorror, zeg maar. Letterlijk en figuurlijk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray