Zoeken

Eichmann

  • Cinevision.be/nl quoteert Eichmann met een 3/5
  • Regisseur: Robert Young
  • Cast: Thomas Kretschmann, Troy Garity, Franka Potente
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-04-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Eichmann"

Tijdens de befaamde Processen van Neurenberg werden vier Nazi-kopstukken niet gedaagd: Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler en Adolf Eichmann. De eerste drie omdat ze zichzelf reeds van het leven beroofden, de laatste omdat hij het op een lopen zette richting Argentinië en alzo uit de greep bleef van openbare aanklagers.

Een vrij leven liep hij echter niet tegemoet, want nadat hij tien jaar lang onder een valse identiteit ondergedoken leefde, altijd over de schouder kijkend, werd hij in 1960 door Nazi-jager Simon Wiesenthal opgespoord en vervolgens door Israëlische Mossad-agenten ontvoerd met het oog op een proces in Israël. Het verdict luidde ter dood veroordeling, in 1962 werd hij opgehangen. ‘Eichmann’ zoomt in op zijn gevangenschap in een Israëlische gevangenis en de gesprekken die hij daar voerde met een jonge, ambitieuze politieman. Aan de hand van flashbacks komen we meer te weten over de rol die hij speelde in het Derde Rijk. Eichmann werd geregeld de architect van de Holocaust genoemd.

Het opzet van deze documentarisch vertelde op ware feiten gebaseerde fictiefilm is klassiek. Regisseur Robert Young, bekend van een heleboel tv-werk, doet alles netjes volgens het boekje, met als resultaat dat ‘Eichmann’ als film nooit verrast, maar wel altijd onderhoudt. Visueel merk je dat Young vooral op het kleine scherm actief was, maar voor een film als deze speelt dat een veel minder grote rol. Alles draait rond de confrontatie tussen Eichmann en zijn ondervrager, en ook al wordt die dialoog nu en dan opgeluisterd met flashbacks, toch zijn het de gesprekken zelf die het de moeite waard maken en die je het meest van al aan het scherm kluisteren.

Dat laatste is wellicht nog het meest van al de verdienste van hoofdrolspeler en titelvertolker Thomas Kretschmann, die als Duitse acteur heel wat oorlogsofficiers gespeeld heeft het afgelopen decennium; zie bijvoorbeeld ook ‘The Pianist’ en ‘Der Untergang’. Nooit echter was hij zo goed op dreef als hier, al wordt hij zeker ook geholpen door de fysieke metamorfose die hij doorging om zo goed mogelijk op de echte Eichmann te gelijken. Zijn tegenspeler Troy Garity (hij speelde een kleinere rol in ‘Sunshine’) blijkt geen maat voor hem. Het personage dat hij neerzet, is niettemin interessant vanwege het effect dat zijn moeilijke taak - hij is uiteraard zelf een jood - met zich meebrengt, maar die dramatiek wordt nooit ten volle uitgewerkt. De scènes waarin hij thuis bij zijn gezin is (zijn vrouw wordt vertolkt door een vlakke Franka Potente), beperken zich tot de gekende clichés.

‘Eichmann’ is natuurlijk een film, maar heeft een pak meer waarde als document. Voor de liefhebber van waarheidsgetrouwe oorlogscinema is dit een absolute must, omdat het beeld dat van Eichmann wordt opgeworpen nooit eerder op deze manier op pelliculle werd vastgelegd, tenzij in een docu. Boeiend dus en gespeend van elke vorm van Hollywoodsensatie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray