Zoeken

Inkheart

  • Cinevision.be/nl quoteert Inkheart met een 3/5
  • Regisseur: Iain Softley
  • Cast: Brendan Fraser, Paul Bettany, Andy Serkis, Jim Broadbent
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2009
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Inkheart"

Wie zijn jongere kroost in het huidige digitale ‘ik wil het, en ik het wil nu’-tijdperk ook eens met de neus in de boeken wil krijgen, kon vooralsnog enkel bij ‘The Neverending Story’ terecht. Tot op heden nog altijd dé ideale jeugdfilm, die ook ingezet kan worden als promotie voor leesplezier. Daar mag nu eveneens ‘Inkheart’ aan worden toegevoegd, een aanstekelijke avonturenfilm, waarin de kracht van de verbeelding centraal staat.

Mortimer (Brendan Fraser) beschikt over een heel bijzondere gave: hij kan romanpersonages tot leven wekken, eenvoudigweg door luidop voor te lezen. Een bijkomend euvel echter: voor elk karakter dat hij ‘uit het boek leest’, moet iemand in de plaats komen. En zo komt het dat hij op een dag een stelletje ongeregeld uit de roman ‘Inkheart’ naar onze tijd haalt, maar tegelijk zijn vrouw erin verdwijnt. Tegen zijn dochter, inmiddels twaalf jaar, heeft hij al die jaren niets verteld, maar ook zij heeft door dat haar vader al heel die tijd naar haar moeder op zoek is. En naar het boek ‘Inkheart’, dat hij nodig heeft om haar er opnieuw uit te lezen. Wanneer hij na een lange zoektocht een kopie aantreft, stuit hij opnieuw op ondermeer Dustfinger (Paul Bettany), die graag terug het boek in wil, en Capricorno (Andy Serkis), de schurk die zijn leventje op aarde wel gewend kan raken.

Wat volgt, is een jeugdige avonturenfilm, met diverse inzetten. Dat op het einde een happy end lonkt, mag niet verbazen, maar het deert geenszins. Cineast Iain Softley, van ‘K-PAX’ en ‘The Skeleton Key’, heeft een film gemaakt die de volwassen kijker niet meteen zal verrassen, maar beslist wel charmeren. De voorspelbaarheid van de diverse plotwendingen neem je er maar wat graag bij als ze met zoveel enthousiasme worden gepresenteerd. De rommelige start ten spijt vindt ‘Inkheart’ snel het juiste ritme en stevent hij af op een rollercoaster van achtervolgingen, duels en speciale effecten. Het budget van deze film besloeg amper twintig procent van dat van pakweg ‘Spider-Man 3’ of ‘Transformers’, maar toch doen de vele feeërieke ensceneringen en het oubollige, maar net daardoor aandoenlijke stunt- en vliegwerk nergens goedkoop aan.

Ook heel leuk zijn de vele verwijzingen naar andere literaire (jeugd)werken. Plots duikt Ali Baba op, die een vitale rol in het verhaalverloop zal spelen, en ook krijgt ‘The Wizard Of Oz’-keffer Toto zijn moment de gloire. Nergens voelen deze intertekstuele verwijzingen geforceerd en steeds zijn ze geserveerd met voldoende humor (“Toto, you’re just not in Kansas anymore”).

Oké, de vele nevenkarakters hebben misschien iets te weinig vlees aan het lijf, maar dat verandert niets aan het feit dat de ingenieus geconstrueerde plot aan een razend tempo voorbijvliegt en daarbij niet vergeten om zowel de jeugdige kijker als zijn ouder te entertainen. Brendan Fraser (‘Journey To The Center Of The Earth’, ‘The Mummy’) is voor dit werk in de wieg gelegd, maar ook de hele rist bijrollen van ondermeer Andy Serkis, Paul Bettany, Helen Mirren en vooral Jim Broadbent amuseren. ‘Inkheart’, zelf ook gebaseerd op een jeugdroman, is een ouderwetse avonturenfilm zoals die vandaag de dag nog maar weinig gemaakt worden. Vernieuwend kan je het niet noemen, maar het is geschikt kijkvoer voor jong en oud.

Extra’s (Blu-ray): de leukste featurette is zonder enige twijfel het kettingverhaal dat de cast en crew uit hun fantasierijke mouw schudden. Het systeem is simpel: iemand start een verhaal en daarna is het aan de volgende om verder te vertellen, en zo verder. Ruim vijftien vertellers passeren de revue, met een leuk verhaaltje tot gevolg. Daarnaast is er nog een docuutje waarin autrice Cornelia Frunke iets meer toelichting geeft over de creatie van ‘Inkheart’, leest actrice Eliza Bennett één van haar favoriete passages uit de roman voor én zijn er een negental verwijderde scènes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray