Zoeken

Frozen River

  • Cinevision.be/nl quoteert Frozen River met een 2/5
  • Regisseur: Courtney Hunt
  • Cast: Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott
  • Genre: Drama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-07-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Frozen River"

Verrassing alom toen begin dit jaar de Oscarnominaties aangekondigd werden. Geen Sally Hawkins (‘Happy-Go-Lucky’) bij de kanshebsters voor Beste Actrice, maar wel een zekere Melissa Leo, tot dan toe nooit echt te zien geweest in een opvallende rol, laat staan dat ze al ooit een nominatie achter haar naam mocht schrijven. Razend benieuwd waren we om deze doorbraak van een talent op leeftijd (ze wordt er volgend jaar vijftig) te ontdekken. Het resultaat was een ontnuchtering. Niet dat Leo het er slecht vanaf brengt, maar net zoals de film moeilijk naar de keel weet te grijpen, imponeert ook haar vertolking slechts met mate.

Ze speelt de rol van alleenstaande moeder Ray Eddy, die het moeilijk heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Haar man is er vandoor, maar waar naartoe weet ze niet. Alleen staat ze in voor de zorg en opvoeding van haar twee puberzonen. Met haar job in een everything for a dollar-winkeltje kan ze het maar net rooien, maar wanneer ze een grotere afbetaling moet doen - ze heeft een nieuw huis besteld - zit ze in de penarie. Haar ontmoeting met Lila, een Mohawk die illegale immigranten de grens van Canada naar de Verenigde Staten overzet, geeft haar leven een nieuwe wending. Ray proeft ook van het snelle geld dat met die handel te verdienen valt en voor ze het weet, maakt ze deel uit van die trafiek.

Regisseuse Courtney Hunt verklaarde in een interview hoe ingrijpend haar leven veranderde toen ze beviel van een dochter. Alles wat voorheen belangrijk was, verloor aan prioriteitwaarde ten voordele van haar jonge spruit. Dat gevoel waart ook doorheen ‘Frozen River’, waarin twee moeders alles doen om bij hun kinderen te kunnen zijn en/of ervoor te zorgen dat hun kinderen het goed maken en niets te kort komen. Ray smokkelt om met het geld haar kinderen beter te kunnen verzorgen, Lila wil niets liever dan haar baby’tje weghalen bij haar ouders en er zelf voor zorgen. De vriendschap tussen beide vrouwen en hun gemeenschappelijke einddoelen vormt de motor en het hart van dit intrieste uit het leven gegrepen drama.

Jammer genoeg staat daar tegenover dat Hunt maar weinig aandacht besteedt aan de thematiek omtrent het illegaal oversteken van de Amerikaanse grens, nochtans een boeiend onderwerp om een doorleefd drama over te draaien. Ze beperkt haar tot de bare necessities om het basisverhaal op gang te houden. De relatie tussen Ray en Lila blijkt echter niet lijvig genoeg om anderhalf uur te boeien en ook het trage tempo durft daarbij stokken in de wielen te steken.

De mooie fotografie (de prachtige sneeuwlandschappen zijn bijna postkaarten) ten spijt is ‘Frozen River’ een film die bulkt van de goeie bedoelingen, maar niet goed lijkt te weten van welk hout pijlen te maken. Dit is een uitstekend somber drama voor een kortfilm, maar in een langspeler duurt het allemaal wat te lang. Komt daar nog eens bij dat de clichémeter in de tweede helft iets te vaak de hoogte inschiet en dat het aangrijpende einde daardoor lang niet zo aangrijpend is als Hunt duidelijk voor ogen had. Het acteerwerk van de voltallige cast mag er wel zijn, maar het is niets waar je het woord Oscar aan zou linken. Ook al toont Melissa Leo zich een onderschat talent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray