Zoeken

Het Dagboek Van Anne Frank

  • Cinevision.be/nl quoteert Het Dagboek Van Anne Frank met een 2/5
  • Regisseur: Jon Jones
  • Cast: Ellie Kendrick, Kate Ashfield, Iain Glen
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-04-2009
  • Distributeur DVD: B-Motion
Bekijk de cover van de film "Het Dagboek Van Anne Frank"

Het is niet de eerste keer dat het verhaal van Anne Frank verteld wordt. Die dateert namelijk al uit 1959, de meest legendarische verfilming van het verhaal, dat tevens terecht bekroond werd met drie Oscars. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt om welke reden ook, spreekt zoveel jaren na dato nog steeds aan om te verfilmen, en dus is deze als ‘Het Dagboek Van Anne Frank’ op dvd gebrachte BBC-verfilming inmiddels de negende keer dat de gebeurtenissen in fictievorm het levenslicht zien.

Aan het op ware feiten gebaseerde verhaal is vanzelfsprekend geen spat gewijzigd. Andermaal volgen we de 13-jarige Anne Frank (puik vertolkt door de jonge Ellie Kendrick), die tegen de achtergrond van Wereldoorlog II samen met haar familie onderduikt op de bovenste verdieping van een oud herenhuis in Amsterdam. Elke dag leveren zij een strijd om het hoofd boven water te houden. Dagelijks ook is er de zoektocht naar eten of het wachten daarop. Wonderbaarlijk om zien hoe de jonge Anne niets van haar levenslustigheid verliest en haar dagelijkse gevoelens aan het papier toevertrouwd. Die erfenis is intussen uitgegroeid tot één van de meest meeslepende, diepmenselijke oorlogsverhalen.

Over de nobele intenties van deze verfilming willen we ons niet uitlaten, maar wel stellen we ons de vraag wat een zoveelste adaptatie nog toevoegt aan het gekende verhaal. Wie eerder al een versie zag, kent het verhaal al en dus moet een film als deze het vooral nog van zijn uitvoering hebben: de manier waarop het verteld wordt en hoe het door de acteurs ingekleed wordt. Deze BBC-adaptatie scoort een matig cijfer. Dit is voor televisie gemaakt, en ook al hoeft dat in een tijd van diverse topseries als ‘Damages’, ‘Dexter’, ‘The Shield’ en zoveel meer geen excuus meer te zijn, toch stamt deze meer uit het geitenwollensokkentijdperk van televisie. Ook de weinige karakteruitdieping geeft deze amper anderhalf uur beslaande vertelling eerder een soapuitstraling, al gaat het wel beduidend sneller vooruit.

De acteurs brengen het er beter vanaf, al kunnen ze niet tippen aan de twee vorige meest vermaarde verfilmingen (die met de schitterende Shelley Winters én die met Maximilian Schell). Het is ook niet makkelijk om aan de karakters vorm te geven wanneer zoveel goeie acteurs voor hen daar al in sloegen. Misschien is dat wel het grote nadeel van deze vakkundig gemaakte, maar nergens echt imponerende verfilming. Zeer klassiek en met weinig risico uitgevoerd is dit enkel interessant voor wie het verhaal nooit eerder vertolkt zag.

Extra’s
Interessanter op deze dvd zijn dan ook de extra’s. Daarbij treffen we immers een interview aan met het laatste levende familielid van Anne Frank, en huidig voorzitter van het Anne Frank Fonds. Ook boeiend is ‘Rutka: A Diary Of The Holocaust’, een documentaire van om en bij een uurtje die de lotgevallen verhaalt van het Poolse meisje Rutka Laskier, dat in 1943 in Auschwitz vergast werd. Ook zij liet een dagboek na, dat pas in 2005 aan het licht kwam.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray