Zoeken

Young@Heart

  • Cinevision.be/nl quoteert Young@Heart met een 3/5
  • Regisseur: Stephen Walker
  • Cast: nvt
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-04-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Young@Heart"

Net zoals de inspiratie in filmland wel eens zoek raakt - kijk maar naar de overdosis remakes en sequels - hebben ook muzikale artiesten nu en dan een writer’s block. Of hoe anders de hoeveelheid covers te verklaren die je op de radio hoort? Zelf zijn we geen voorstander van dergelijk herkauwwerk, maar er zijn uitzonderingen.

De laatste cd-reeks van Johnny Cash bijvoorbeeld stond bol van de covers, maar geen mens op aarde die de man van een creatieve dip verdacht. Ook de koorleden uit documentaire ‘Young@Heart’ raken er probleemloos mee weg. Maar ook hun verhaal overstijgt op meer dan één manier dat van de opkomende popsterretjes in wording die via een hit van een ander bakzeil trachten te halen in de muziekindustrie. Zo betreft het hier geen jonge popjes meer, maar krasse knarren die de tachtig al voorbij zijn.

Brits docufilmer Stephen Walker nam zijn camera ter hand en volgde hen tijdens de voorbereidingen voor hun nieuwe tournee. Zijn registratie is niet gevrijwaard van enig sentiment en bevestigt iets te vaak de clichés, maar weet desalniettemin te ontroeren. De oma’s en opa’s die het gros van hun oude dag achter een micro doorbrengen, houden naar eigen zeggen van opera’s en klassieke werken, maar wanneer ze optreden, kiezen ze voor heel ander materiaal. Ooit al afgevraagd hoe Jimi Hendrix moet klinken uitgevoerd door een tachtiger? Of wat als Coldplay of Sonic Youth een geriatrische make-over zouden krijgen?

Het antwoord krijg je in ‘Young@Heart’, waarin het niet enkel de muziek (en dan in het bijzonder de door merg en been snijdende versies van gekende nummers) is die de harten van de kijker inpalmt, maar ook de mensen die hun vocalen wijd openzetten om ze gezongen te krijgen. Van een leien dakje loopt dat namelijk geenszins. Tijdens repetities slagen velen er vaak niet eens in een klein flardje tekst te onthouden, laat staan een volledig nummer, terwijl de weinig toonvaste probeersels die het koor in de beginfase uitkweelt, doet zelfs maar weinig goeds verhopen. Op dat moment hebben we ook nog geen idee hoe Coldplay-nummer ‘Fix You’, door een 89-jarige met een zuurstofapparaat gezongen, ons het nodige kippenvel zou bezorgen.

Stephen Walker heeft met ‘Young@Heart’ een mooie en vooral eerlijke documentaire gemaakt, maar helemaal vrij van zonden is hij niet. De wijze waarop hij de bejaarden afbeeldt, ruikt bij momenten iets te veel naar de clichés en af en toe gaat hij iets te manipulatief te werk. Toegegeven, gelet op de gemiddelde leeftijd van de koorleden, is het natuurlijk niet onlogisch dat er eentje het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. De reden dat ‘Young@Heart’ toch aan de deur van je hart aanklopt en je vervolgens met plezier opendoet, dankt de film volledig aan de levensechte, warme figuren die het koor bevolken. Mensen waarmee je meeleeft, en waarvan je uiteindelijk ook afscheid neemt. Al dan niet voor altijd.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray