Zoeken

And When Did You Last See Your Father?

  • Cinevision.be/nl quoteert And When Did You Last See Your Father? met een 3/5
  • Regisseur: Anand Tucker
  • Cast: Colin Firth, Jim Broadbent, Juliet Stevenson
  • Genre: Drama
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-04-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "And When Did You Last See Your Father?"

“Een heel leven lang probeer je een gesprek te vermijden, en voor je het weet, is het te laat”, aldus Blake Morrison, die op zijn veertigste vaststelt dat hij nooit écht met zijn vader gepraat heeft. Wil hij daar verandering in brengen, moet hij snel zijn, want vader Morrison is gediagnosticeerd met een slepende kanker.
 
Het non-lineaire ‘And When Did You Last See Your Father?’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Blake Morrison, die daarmee zijn levenslange gêne, verwarring en frustratie van zich afschreef. Schrijven als therapeutische waarde dus. Maar werkt het ook wanneer je er een film van maakt? Het vergt weinig inspanning meegesleept te worden door de vader-zoon-relatie die centraal staat, maar het ontbreekt de film wel aan vaart. En aan echte emoties. De onderkoelde vertelling mag dan al zeer realistisch en waarachtig aandoen, de poëtische manier waarop cineast Anand Tucker ze in beeld zet, werkt meer op een artificieel dan emotioneel niveau. De manier waarop flashbacks doorheen het verhaal verweven zijn, doen dan weer erg cliché aan.
 
Gelukkig zijn er nog de wonderbaarlijke vertolkingen waaraan we ons optrekken. Jim Broadbent moet het al een carrière lang doen met voornamelijk rollen in de schaduw. Doorgaans is hij de aangever, maar nu is hij de spil. Of eerder: de spil, bekeken door de ogen van de zoon. Broadbent slaagt erin een zeer complex karakter neer te zetten zonder dat we hem, net zoals Blake zelf, ooit echt kunnen peilen. Enerzijds is hij de man die de show wil stelen, die zich overal uitpraat om toch maar te krijgen wat hij wil (de openingsscène) en die openlijk flirt met andere vrouwen terwijl zoon, dochter en vrouwlief erop staan te kijken. Maar anderzijds is hij de vader die met zijn zoon op kampeertrip trekt en het leuk vindt om chaps onder elkaar een kamer te delen op vakantie.
 
Blake weet zich geen raad met zijn gevoelens en precies wanneer zijn vader op sterven ligt, komen alle herinneringen aan zijn jeugd terug opborrelen. Beslist ook geïnspireerd door het ouderlijke huis waar hij een tijdje terug zijn intrek neemt. Colin Firth heeft de ondankbare taak om van dit personage een echte mens te maken. Af en toe kan je namelijk moeilijk de gedachte verdrukken dat het niet bij de vader is waar het schoentje knelt, maar wel bij de zoon, wiens gêne als jonge knaap doorheen de jaren omgevormd is tot haatgevoelens. “Als ik moet kiezen tussen jou of mijn vader door het vuurpeloton laten afschieten, dan zou ik voor mijn vader kiezen”, vertrouwt hij zijn eerste liefde toe. Zijn beeld zal doorheen de jaren wijzigen, maar is het op tijd?
 
‘And When Did You Last See Your Father?’ is een mooi en eerlijk portret, maar wellicht is hij nog het allermooist voor Blake Morrison zelf. Wij genieten van het prachtige camerawerk (het spel met de spiegels is een briljante toets) en het zeer puike acteerwerk, maar raken nooit helemaal betrokken bij het lot van vader noch zoon. Het pleit voor Tucker dat zijn sobere, Spartaanse aanpak alle sentimentele clichés de kop indrukt, maar het zorgt er ook voor dat deze film veel minder lang blijft hangen dan had gekund. Vakwerk, maar ook niet meer dan dat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray