Zoeken

Far Cry

  • Cinevision.be/nl quoteert Far Cry met een 2/5
  • Regisseur: Uwe Boll
  • Cast: Til Schweiger, Udo Kier, Ralf Moeller
  • Genre: Actie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-04-2009
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Far Cry"

De Ed Wood van zijn generatie. Uwe Boll is de afgelopen jaren niet gespaard gebleven van enige kritiek, maar dat weerhoudt ‘m er duidelijk niet van de films aaneen te blijven rijgen. De ene is nog maar opgenomen of hij bevindt zich alweer op de set van de volgende. Zijn specialisatie: adaptaties van videospelletjes. Met ondermeer ‘Alone In The Dark’ en ‘BloodRayne’ maakte hij er twee die de fans nog wel konden smaken, en dus belette niets ‘m op dat elan verder te gaan. ‘Far Cry’ is reeds zijn achtste gameverfilming.

Hierin voert hij ex-elitesoldaat Jack Carver (Til Schweiger) op, die een rustig en stressloos leventje leidt als stuurman voor toeristen aan de Amerikaanse westkust; vergelijk het met wat Rambo deed in aflevering vier, maar die deed het in Azië. Het kan niet anders of die rust wordt doorbroken en in ‘Far Cry’ gebeurt dat met de komst van de verleidelijke Valerie (Emmanuelle Vaugier), een reportster die hem vraagt haar naar een militair eiland te brengen. Daar is namelijk haar oom gestationeerd: kolonel Max (Boll-habitué Ralf Moeller), die een geheim op het spoor is.

Jack stemt in, maar dat had hij beter niet gedaan. Eenmaal aan land wordt Valerie meteen gevangen genomen. Jack ziet dan weer zijn eigen boot ontploffen, een explosie waaraan hij slechts op ’t nippertje kan ontsnappen. Hij trekt op onderzoek op het eiland en ontdekt het geheim van Valerie’s oom heel snel: Dr. Krieger (Udo Kier) werkt aan een geheim legerexperiment, waarbij soldaten omgevormd worden tot genetisch gemanipuleerde moordmachines, wandelende AK-47’s als het ware die zelfs hun eigen schepper zouden vermoorden. Ze hebben geen eigen wil, hun enkele streefdoel is moorden. Jack moet nog een keer zijn oude trukendoos bovenhalen om Valerie te redden én heelhuids van het eiland te raken.

Dat ‘Far Cry’ afkomstig is van een spel mag niet verbazen. De prent heeft immers meer weg van een eendimensionaal schietfestijn dan van een echte film. Daar waar je bij het spel echter zelf met joystick de tegenstand omver kon maaien, ben je nu getuige hoe Til Schweiger - hij heeft de charisma voor een actieheld - afrekent met een stel moorddadige soldaten. Liefhebbers van het genre zullen vast en zeker gecharmeerd worden door het vakkundig ingeblikte B-entertainment dat Boll uit zijn actieve camera schudt, maar wij worden er niet echt warm van. Al geeft de aanwezigheid van acteur Udo Kier wel nog een zekere cultwaarde aan dit project.

Het mag evenwel niet verbazen hoe de film afloopt, ook al worden bij de afwikkeling enkele wetten der filmlogica zwaar met de voeten getreden. Wie daarvan echter wakker ligt, is niet voor dit genre in de wieg gelegd. Er zijn betere no-brainers dan ‘Far Cry’, maar in het totale genreaanbod mag deze gerust zijn plaatsje opeisen in de middenmoot.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray