Zoeken

Bottle Shock

  • Cinevision.be/nl quoteert Bottle Shock met een 3/5
  • Regisseur: Randall Miller
  • Cast: Alan Rickman, Bill Pullman, Chris Pine, Rachael Taylor
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-04-2009
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Bottle Shock"

‘Bottle Shock’ werd bij z’n doortocht op het Sundance Film Festival niet toevallig met Alexander Payne’s Oscarwinnaar ‘Sideways’ vergeleken. Allebei lichten ze de schijnwerpers immers op wijn. Waar die laatste echter het fictieve verhaal vertelde van twee levensgenieters die nooit aan tafel gingen zonder een fles wijn te bestellen, toont het waar gebeurde ‘Bottle Shock’ het proces dat het die bon vivants mogelijk maakt die te ontkurken.

Centraal staat Jim Barrett (Bill Pullman), een wijnboer uit Napa Valley die zijn duffe kantoorjob de rug toekeerde om zich voluit op zijn wijngaard te storten. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je er maar niet in slaagt de perfecte wijn te fabriceren en je zoon (Chris Pine) een losbol is die nooit de handen uit de mouwen steekt en meer oog heeft voor de sexy stagiaire (Rachael Taylor) dan voor de familiebusiness. Alsof dat nog niet volstaat, kijkt Jim aan tegen een derde hypotheek en kan hij zijn schulden niet betalen. Misschien kan de Brit Steven Spurrier (Alan Rickman) redding brengen. Die heeft in Parijs een wijnwinkeltje, waar evenwel geen kat over de vloer komt. Om dat nieuw leven in te blazen organiseert hij een wedstrijd, waarin hij een stel kenners geblinddoekt een reeks Franse én Amerikaanse wijnen laat proeven.

“Before Paris, nobody drank our wine”, opent Jim Barrett voice-over-gewijs het sympathieke ‘Bottle Shock’, dat het verhaal vertelt van de Amerikaanse wijnen die hun intrede maken in het snobistische Franse milieu. Medio jaren zeventig had de Amerikaanse wijn geen enkele uitstraling, maar de wedstrijd van Spurrier heeft daar voor altijd verandering in gebracht. Wie de wedstrijd op het einde van de film wint, is dan ook geenszins een verrassing.

‘Bottle Shock’ schiet enigszins aarzelend uit de startblokken en sleept zich in het eerste halfuur een beetje doelloos vooruit. Pas iets voor halfweg vindt sommelier van dienst Randall Miller het juiste ritme en ontspint er zich een warme, soms melige, maar nooit tenenkrommende kroniek over de liefde voor wijn en de passie om in je droom te blijven geloven. Het contrast tussen de omhooggevallen wijnproever die naar de States trekt om daar een stel wijnen te selecteren (Spurrier) en de ons-kent-ons-dorpsmentaliteit van het prachtig gefotografeerde rurale Amerika levert een reeks grappige taferelen op, maar nooit kiest Miller voor de gulle lach. Ofwel blijft de tong stevig in de wang gedrukt, ofwel wil hij de kijker veeleer ontroeren.

Niemand geschikter om gestalte te geven aan de ietwat hautaine Spurrier dan Alan Rickman, die daarvoor op het Filmfestival van Seattle terecht in de prijzen viel. Toch steelt hij geenszins de show. Ook Pullman komt nog eens aardig voor de dag en zelfs Chris Pine (kapitein Kirk in ‘Star Trek’) valt niet uit de toon. Ze stralen in een film die je nog dagenlang met een kamerbrede glimlach zal doen ronddartelen. Geen grand cru, maar de zoete afdronk bezorgt je geenszins een kater. Aardig filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray