Zoeken

13 Going On 30

  • Cinevision.be/nl quoteert 13 Going On 30 met een 3/5
  • Regisseur: Gary Winick
  • Cast: Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Judy Greer, Andy Serkis
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 11-08-2004
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "13 Going On 30"

Iedereen kent ze wel, de gedaanteverwisselingskomedies. Naast het succes van ‘Freaky Friday’ en ‘Vice Versa’, voelt deze film nog het meest aan als een vrouwelijke interpretatie van ‘Big’, de hitkomedie met Tom Hanks.

De 13-jarige Jenna Rink (Jennifer Garner) speelt op haar dertiende verjaardag een spelletje en wenst dertig jaar te zijn. Zeventien jaar later, plots wordt ze wakker als dertigjarige, maar mentaal opnieuw dertien, wonend in een chique appartement in the city en ogenschijnlijk net de nacht doorgebracht met een breinloze hunk. Ze zoekt haar schoolvriendje Matt (Mark Ruffalo) op, met wie ze tot haar eigen verbazing sinds haar dertiende verjaardag geen contact meer had. Het is aan Jenna om haar nieuwe leven op orde te krijgen. Door haar kinderlijk naïeve inzicht, weet ze pas echt de belangrijke zaken in het leven naar waarde te schatten.

’13 Going On 30’ is leuk, aangenaam, pretentieloos entertainment voor jong en oud. Qua verhaal draagt deze prent maar weinig nieuws bij tot het concept - au contraire: net als in ‘Big’ zien we hier ook hoe Jenna af te rekenen krijgt met onwennige situaties of hoe ze een succesvolle carrière staande weet te houden. Hoewel de prent net daardoor misschien een beetje tussen twee stoelen valt, is het de vertolking van Jennifer Garner die alles op de baan houdt. De verfrissende, charmante vertolking van Garner is kitscherig, maar ongewild straalt haar enthousiasme af op de kijker. De onderkoelde, maar toch wel overtuigende vertolking van Mark Ruffalo - door velen nog steeds de Marlon Brando van de toekomst genoemd - staat haaks op de frivole verschijning van Garner, maar net daardoor ontstaat er een zekere chemie tussen beide personages. De meest opmerkelijke prestatie is misschien wel afkomstig van Andy Serkis als de hoofdredacteur van Poise Magazine.

Nog een leukigheid aan ’13 Going On 30’ is de duidelijke eighties-fetisj. De prent brengt als het ware een ode aan de shakende jaren tachtig, vooral in de vorm van een swingende, prettig gestoorde soundtrack. Zowel Michael Jacksons ‘Thriller’ als de Talking Heads ‘Burning Down The House’ passeren de revue. Bovendien wil deze film, net als hoofdpersonage Jenna Rink en zangeres Pat Benatar, iedereen nog een wijze les meegeven: Love is a battlefield! Fijn filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray