Zoeken

Blackout

  • Cinevision.be/nl quoteert Blackout met een 2/5
  • Regisseur: Rigoberto Castañeda
  • Cast: Amber Tamblyn, Armie Hammer, Aidan Gillen
  • Genre: Horror
  • Duur: 81 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-10-2008
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Blackout"

Als je ergens dringend moet zijn, is elke minuut die je verliest er één teveel. De drie hoofdpersonages uit ‘Blackout’ hadden zich de komende twintig uur van hun leven dus enigszins anders voorgesteld: Claudia (Amber Tamblyn) is een jonge vrouw die snel naar het ziekenhuis wil om haar stervende grootmoeder bij te staan, Tommy (Armie Hammer) een punker die op de vlucht wil met zijn vriendin Francesca om haar te redden van haar dronken vader met losse handjes én Karl (Aidan Gillen) een echtgenoot en vader die dringend in z’n flat compromitterend materiaal moet zien weg te halen vooraleer vrouw en kinderen thuiskomen. Ze hebben dus alle geen tijd te verliezen, maar daar beslist de lift in het appartementsgebouw waar ze wonen anders over.

Het claustrofobische karakter van een lift - een kleine ruimte - is uitstekend om spanning te genereren, maar toch slaagt Mexicaans cineast Rigoberto Castañeda er niet in om het écht zenuwslopend te maken. Nochtans leent de plot zich uitstekend tot suspense, zeker als snel blijkt dat één van de drie een seriemoordenaar blijkt te zijn. Om te achterhalen wie dat is, hoef je echter niet over erg veel fantasie te beschikken, wat maakt dat ook daar het mysterie snel ontrafeld is.

Het grootste probleem dat ‘Blackout’ heeft, is dat Castañeda te weinig gebruik maakt van zijn droomlocatie. Door het veelvuldig gebruik van flashbacks wordt elk greintje opdrijving steeds weer getemperd en voelt deze chiller nergens aan als een horrorthriller, maar veeleer als een drama met een twist. Op zich niets mis mee, maar om van een goed drama te kunnen spreken heb je ook de nodige uitgewerkte personages nodig om dat vorm te geven, en ook daar wil het hier wel ’s mislopen. De clichés stapelen zich aan een sneltempo op en jammer genoeg gaan we nooit meeleven met het lot van de mogelijke liftslachtoffers. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ongeloofwaardige plot, die de karakters veel te lang in de lift houdt om reëel te zijn.

Amber Tamblyn heeft met optredens in ‘The Ring’ en ‘The Grudge 2’ al een paar keer gesolliciteerd naar een rol als nieuwe scream queen, maar daar brengt ze traditiegetrouw niet veel van terecht. Dat ze het kan, bewees ze evenwel al in ‘The Sisterhood Of The Traveling Pants’. Misschien is een koersverandering aan de orde, net als voor regisseur Castañeda die met ‘Blackout’ duidelijk een heel andere film voor ogen had dan het op snelle thrills gerichte scenario.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray