Zoeken

Caos Calmo

  • Cinevision.be/nl quoteert Caos Calmo met een 4/5
  • Regisseur: Antonello Grimaldi
  • Cast: Nanni Moretti, Valeria Golino, Alessandro Gassman
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-04-2009
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Caos Calmo"

Het rouwproces laat zich niet zomaar samenvatten, ondanks de wetmatigheden die de samenleving ermee verbindt. Afhankelijk van hoe dicht je tegen de overleden persoon stond, krijg je één, twee of drie familiale dagen op het werk. En ook word je geacht je tranen de vrije loop te laten. Vroeger was het zelfs een ongeschreven wet een tijdje in het zwart gekleed te gaan. Dat het ook anders kan, bewijst ‘Caos Calmo’, waarin de hoofdfiguur na een zwaar verlies helemaal niet voldoende heeft met die paar dagen en niet goed weet hoe zijn verdriet te kanaliseren.

De succesvolle zakenman Pietro (Nanni Moretti) heeft alles om gelukkig te zijn: een goede baan, een gelukkig huwelijk en een schat van een tienjarige dochter. Wanneer hij op een dag samen met zijn broer twee vrouwen van de verdrinkingsdood redt, treft hij ironisch genoeg zijn vrouw levenloos aan. Dat een gebeurtenis van zulke grote emotionele omvang zijn sporen nalaat en je leven een andere wending geeft, is verre van abnormaal, maar de klik bij Pietro is wel heel rigoureus. Hij besluit zijn dochtertje naar school te brengen en daar de hele tijd op haar te wachten, tot ze aan het einde van de dag weer buiten komt. Ondertussen posteert hij zich op een bankje op het pleintje nabij de school.

‘Caos Calmo’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Sandro Veronesi. Volledig verteld vanuit de ik-persoon en met een boel scènes die zich in Pietro’s auto afspelen, moest regisseur Antonello Grimaldi bij de vertaling van zijn bronmateriaal naar een volwaardige langspeelfilm her en der noodzakelijke aanpassingen maken. Zo heeft hij de protagonist uit zijn kleine auto gehaald en hem op het plein geplaatst, zijn nieuwe leefwereld en meteen ook de tweede hoofdrolspeler in dit eerlijke, doorleefde drama. Ook een voice-over - altijd een handige oplossing voor verhalen in de ik-vorm - heeft hij bewust niet gebruikt.

Nochtans is Grimaldi wel degelijk geïnteresseerd in wat er zich in de koker van Pietro afspeelt, maar vaak hebben we er het raden naar waar hij precies over tobt. Dat komt omdat de film even vaak van focus wisselt als er personages naast Pietro op het bankje plaatsnemen. Karakters die op hun beurt hun hart uitstorten bij de man die daar zelf het meest van al behoefte aan lijkt te hebben. Onder zijn kalme uiterlijk gaat er immers een boel chaos schuil.

Toch is de toon van ‘Caos Calmo’, op een paar zware en minder gepaste noten na, opvallend luchtig en zelfs speels. De ontmoetingen met ondermeer een mongooltje en de vrouw met de hond hebben niet veel moeite om een plaatsje in je hart te veroveren, en bovendien is de manier waarop Nanni Moretti de hoofdrol naar zich toetrekt zonder meer indrukwekkend (zie ook ‘La Stanza Del Figlio’, waarmee vergelijken haast onvermijdelijk is). Nooit gedacht dat een film over het rouwproces ons met een glimlach huiswaarts zou kunnen sturen. Grimaldi en co zijn erin geslaagd een universeel thema aan te kaarten, op een wijze zoals nog maar weinigen hen dat hebben voorgedaan. Een film om te koesteren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray