Zoeken

Saw V

  • Cinevision.be/nl quoteert Saw V met een 2/5
  • Regisseur: David Hackl
  • Cast: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson
  • Genre: Horror
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Saw V"

Zouden de creatieve genieën achter de ‘Saw’-franchise niet al lang spijt hebben dat ze Jigsaw reeds in aflevering drie het loodje lieten leggen? Ondertussen zijn we twee episodes verder, zitten de opnames van deel zes erop (verwacht ‘m in het najaar in de bioscoop) en wordt al gesproken over een zevende én een achtste film. Ontegensprekelijk dé horrorfranchise van de eenentwintigste eeuw dus. Of: hoe de Jigsaw-killer zich een plaatsje heeft veroverd naast franchisekanonnen als Jason Voorhees, Michael Meyers en Freddy Kruger.

Het grote verschil met die drie aangehaalde serieslashers is echter dat Jigsaw niet zelf met het mes (of ander scherp of hard voorwerp) van leer trekt tegen zijn slachtoffers in wording, maar ze zorgvuldig uitpikt en hen op ultrasadistische wijze zelf over hun lot laat bepalen. Hij plaatst ze oog in oog met hun eigen tekortkomingen en laat hen vechten voor hun eigen leven aan de hand van spelletjes die je zenuwstelsel danig op de proef stellen. De opdracht aan de mogelijke slachtoffers is om hun kalmte te bewaren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook in dit vijfde deel zijn we getuige hoe een reeks ‘uitverkorenen’ (’t is maar hoe je het bekijkt) het tegen elkaar opneemt in een ‘tien kleine negertjes’-strijd. De gewetenloze, maar over een creatieve geest beschikkende killer met de ingesproken audiocassettes heeft het tijdelijke al eventjes voor het eeuwige verruild, en dus kan het niet anders of zijn opvolgers zetten zijn (levens)werk voort. Aan FBI-agent Peter Strahm (Scott Patterson), die zelf reeds uit één van Jigsaw’s bijna-dodelijke vallen wist te ontsnappen, zet de speurtocht in, op zoek naar zijn plaatsvervanger.

Waar het er in sequels altijd nog net iets gewelddadiger aan toe moet gaan als in de originele voorganger is dat bij ‘Saw V’ precies omgekeerd. Delen twee en drie grossierden nog vlotjes in de ‘bigger, louder, better’-mentaliteit van veel Tinseltownproducenten, maar ditmaal wordt er wat de bloedstroom betreft duidelijk de hand op de knip gehouden. Zou het te maken kunnen hebben met de regisseurswissel? Niet Darren Lynn Bousman (maker van deel twee, drie en vier) zetelt in die stoel, maar David Hackl, die debuteert als cineast, maar wel al eerder achter de schermen betrokken was bij de vorige afleveringen.

‘Saw V’ voegt maar weinig toe aan de bestaande reeks en de intrige, evenwel niet onplausibel als je er wil in meegaan, is nog altijd een herkauwing van de geweldige twist in deel één, maar het effect dat die toen had, blijft vanzelfsprekend uit. Toch is dit vijfde deel het beste sinds aflevering één. Je zou ‘m zeker overbodig kunnen noemen, maar nu hij er toch is, zal de genrefan er best van genieten.

Extra’s
De 2-disc-uitgave bevat een aparte schijf met extra’s, en die zijn in het geval van een film als deze best intrigerend. Wie graag eens een diepere kijk wil op de martelopstellingen die in deze film aan bod komen, kan storyboards, tekeningen en uitleg krijgen van de inventieve geesten die ze verzonnen en bovendien toont een niet erg lange making of hoe dergelijke scènes tot stand kwamen. Blijkt ook dat de technische kant soms spannender is dan de scène zelf.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray