Zoeken

In The Electric Mist (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert In The Electric Mist (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Bertrand Tavernier
  • Cast: Tommy Lee Jones, Peter Sarsgaard, John Goodman, Kelly Macdonald
  • Genre: Thriller
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "In The Electric Mist (Blu-ray)"

Tommy Lee Jones in de rol van een detective? Dat is al lang geen nieuwigheid meer. Met zijn rol in de nieuwste film van Frans icoon Bertrand Tavernier, het op een roman van James Lee Burke gebaseerde ‘In The Electric Mist’, zet hij voor de derde maal op rij (‘No Country For Old Men’, ‘In The Valley Of Elah’) een speurder neer, die geconfronteerd wordt met een samenleving die hij niet langer begrijpt en dus ook geen meester kan.

Ook hier wordt zijn personage - detective Dave Robicheaux, in ‘Heaven’s Prisoners’ nog vertolkt door Alec Baldwin - met de neus op de feiten gedrukt wanneer hij in de swamps van New Iberia op een hevig verminkt hoertje stuit. Deze gruweldaden tracht hij te linken aan Balboni (John Goodman), een maffiabaas uit New Orleans, maar tevens de producent van een film die in Robicheaux’ jurisdictie opgenomen wordt. Zo krijgt de rechercheur achtereenvolgens te maken met die gezette gangster, in een vorig leven nog één van zijn beste vrienden, maar ook met een filmster (Peter Sarsgaard) die vaak te diep in het glas kijkt en vervolgens achter het stuur van zijn wagen plaatsneemt, en zelfs de geest van een oude soldaat van de Confederatie. Wanneer tijdens het onderzoek ook de botten van een in 1965 van het leven beroofde neger opduiken, blijkt ook dat effect te hebben op de ingewikkelde zaak.

Het vergt een stevige dosis lef om een film als ‘In The Electric Mist’ af te leveren, en daarvoor prijzen we Tavernier. Een detectivefilm vond hij schijnbaar wat te banaal, en dus slaat de film halverwege om in een filosofisch traktaat over de Amerikaanse samenleving (o.a. na orkaan Katrina), de wonden die het verleden achterlaten en hoe weinig de mens doorheen al die jaren daardoor veranderd is. “We zijn niet meer dezelfde mensen als toen”, zegt één van de karakters tegen Robicheaux. Hij repliceert: “Dat zijn we wel”. Meer dan een onderzoek naar de ware toedracht van de moordzaak rekent het in elke scène aanwezige hoofdpersonage af met zijn eigen historie.

Die mix tussen de surreële conversaties in de mist van de Louisiaanse moerassen en het staalharde, realistische recherchewerk (inclusief de tegenwoordig zo hippe korte gewelduitspattingen) bezorgt ‘In The Electric Mist’ beslist originaliteitspunten, maar tegelijk maakt het van de film ook een rommeltje, waar je als kijker minder makkelijk door zal worden meegesleept. Tavernier doet zijn best om dat proces te versoepelen door zijn film in een zompige, bluesy sfeer te laten baden, maar toch kan dat de niet altijd evenwichtige montage en het van de hak op de tak springende scenario niet verdoezelen.

Kan je over Tommy Lee Jones zeggen dat hij het er slecht vanaf brengt? Uiteraard niet, maar wel dat hij in herhaling valt. Zijn vertolking is een nummertje geworden, dat hij intussen gewend is geraakt op te voeren, ook al zet hij dat nummertje aardig neer. Het beste acteerspel moet dus van de bijrollen komen, maar ook die bieden weinig soelaas. Peter Sarsgaard is uitstekend als megalomane filmster, maar John ‘zie mij een gangster spelen’ Goodman valt door de mand en puike actrices als Mary Steenburgen en Kelly Macdonald worden verbannen tot eendimensionale muurbloempjes. Normaliter houden wij wel van regisseurs die een loopje nemen met de wetmatigheden van een filmgenre, maar je hebt toch net iets meer nodig dan alleen maar de wil om het te doen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray