Zoeken

High School Musical 3: Senior Year

  • Cinevision.be/nl quoteert High School Musical 3: Senior Year met een 3/5
  • Regisseur: Kenny Ortega
  • Cast: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale
  • Genre: Musical
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-04-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "High School Musical 3: Senior Year"

De eerste twee ‘High School Musical’-episodes verschenen rechtstreeks op dvd (ook in Amerika), maar deze derde aflevering kende eerst een doortocht in de bioscoop, alvorens hij zijn intrede doet in de huiskamers. Geen slechte keuze van de producenten, want met een openingsweekend over de plas van maar liefst 42 miljoen dollar is ‘High School Musical 3: Senior Year’ de musical die het meeste geld in het laatje bracht tijdens zijn première. Zelfs de hype van vorig jaar, de Abba-musical ‘Mamma Mia!’, deed het niet beter.

De vraag die je dan kan stellen, luidt: is al dat succes terecht? Ja, en nee. Je kan regisseur Kenny Ortega (regisseur van de eerste twee delen en nu bezig aan de sinds lang aangekondigde ‘Footloose’-remake) niet verdenken van veel regietalent, maar duidelijk heeft hij wel kaas gegeten van choreografieën, en precies daar draait het allemaal om in deze franchise, waarvan onlangs een vierde deel aangekondigd werd. Inhoudelijk heeft de prent ook maar weinig om het lijf, maar wie deze film opzet, verwacht ook niets anders. Hij of zij wil immers ondergedompeld worden in een zwierige wereld, waarin zang en dans primeren, waarin de herkenbare gevoelens van tieners anno 2009 uitvergroot zijn op Hollywood-niveau. Ook dit derde deel vervult dus de functie die ervan verwacht wordt.

Die tienertroubles worden dit keer aardig verzameld in een musical, opgevoerd door uiteraard Troy, Gabriella, Sharpay, Chad, Ryan en Taylor, nog altijd deel uitmakend van The Wildcats. Vooraleer ze na hun diploma-uitreiking elk een ander levenspad inslagen, willen ze nog eenmaal samen knallen en dat doen ze aan de hand van een muzikale voorstelling over de onvergetelijke ervaringen die hun jeugd, dromen en angsten voor de toekomst met zich meebrengen.

Ideaal om je in te verdrinken zijn nog altijd de ogen van Zac Efron, die zich met ook een grote bijrol in ‘Hairspray’ al enige tijd opwerpt als de nieuwe hot musical star. Zowel hij als de andere leden van de cast die terugkeren, brengen het er alleraardigst vanaf met danspasjes die de nodige lenigheid vereisen en zangstukken die de stembanden onder druk zetten. Het ziet er weer knap tot in de puntjes verzorgd uit en ook de nummers liggen leuk in het verlengde van de stijl die ze al twee films met het nodige succes brachten. Nuancering is echter noodzakelijk, want grote cinema kan je dit allerminst noemen. ‘High School Musical 3: Senior Year’ doet zijn ding en windt daar geen doekjes om. Zelf zijn we niet van het type dat twee uur lang met de heupen zit mee te wiegen, maar wie dat bij de vorige twee wel deed, zal dat nu ook weer doen. Verdergaan op hetzelfde elan, noemen ze dat.

Extra’s: de extra’s sluiten aan waar de film ophield. Echt wereldschokkende dingen kom je daar niet te weten en zoals wel vaker bij dit genre zijn ook de featurettes (ondermeer over het bal zelf, en over het feit dat alles draait om de jurk die je aan hebt) gedrenkt in een puberale oppervlakkigheid, maar dat deert geen seconde. Met nog een stel verwijderde scènes en bloopers is dit een dvd-release waar elke tiener annex musicalfan van zal smullen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray