Zoeken

Standard Operating Procedure

  • Cinevision.be/nl quoteert Standard Operating Procedure met een 4/5
  • Regisseur: Errol Morris
  • Cast: Lynndie England, Brent Pack, Janis Karpinski
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-04-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Standard Operating Procedure"

“Mijn vorige film, ’The Fog of War’, ging over een persoon die aan de top van de macht stond. Dit keer wilde ik een film maken over de mensen onderaan de piramide, de kleine man. Een verhaal dat de wereld volgens mij moet zien en horen.” Het zijn de woorden van Errol Morris, de docufilmer die in ‘Standard Operating Procedure’ zijn licht laat schijnen op de choquerende, inmiddels iconische foto’s, stammende uit de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en getrokken door de militaire compagnie die daar anno 2003-2004 gestationeerd was.

Op de bewuste foto’s is ondermeer te zien hoe soldaten gevangenen psychisch en fysiek mishandelen. Een soldaat die met een gevangene aan de leiband poseert, een man met een kap over het hoofd die op een krat staat en elektroden aan de vingers heeft hangen, een uit naakte mannen opgetrokken menselijke piramide, mannen die gedwongen werden te masturberen terwijl ze een doek over het hoofd hadden, en ga zo maar door. De Abu Ghraib-gevangenis was een ordeloze instelling, die te kampen had met een gebrek aan personeel. Iedereen wist van de foto’s, maar niemand wist wat er precies achter schuilging.

Morris, die op de audiocommentaar op de dvd zijn visie op het geheel geeft en meer inkijk biedt over de redenen waarom hij deze docu gemaakt heeft, gaat op zoek naar de ware toedracht van de door merg en been snijdende beelden, die voor altijd in het geheugen gegrift blijven en de oorlog in Irak voor eeuwig zal definiëren. Dat doet de prijswinnende filmmaker van ‘The Fog Of War’ en ‘The Thin Blue Line’ door uitgebreide gesprekken te voeren met de soldaten die er toen bij waren. Hij wil weten wat er zich afspeelde op het moment dat die foto’s getrokken werden, wat er zich buiten de fotokader afspeelde.

Morris laat slechts een achttal personen aan het woord, waaronder een deel betrokkenen. Charles Graner, één van de kopstukken die momenteel een gevangenisstraf uitzit, mocht niet geïnterviewd worden. Ook de slachtoffers probeerde Morris op te sporen, maar het Amerikaanse systeem maakte ‘m dat onmogelijk. De getuigenissen die er wel zijn, zijn niettemin confronterend, hard en zonder franjes. Fascinerend om zien hoe Lynndie England de schuld in de schoenen van Graner tracht te schuiven, maar de meest verbijsterende getuigenis is die van een analist die moest bepalen of de gruweldaden op de foto’s bestempeld dienden te worden als een criminal act of als standard operating procedure.

‘Standard Operating Procedure’, waarbij de geïnterviewden in de camera spreken en zich dus rechtstreeks tot de kijker richten, geeft geen antwoord op de vraag wie nu precies het meest schuldig is aan de gebeurtenissen in Abu Ghraib. Wel vraagt hij zich af of zij diegene zijn die gestraft dienden te worden. De film sluit af met de boodschap dat niemand met een hogere rang als stafonderofficier een celstraf gekregen heeft. Dat terwijl ook beleidsbeslissingen boven diens hoofd genomen werden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray