Zoeken

The Boy In The Striped Pyjamas

  • Cinevision.be/nl quoteert The Boy In The Striped Pyjamas met een 4/5
  • Regisseur: Mark Herman
  • Cast: Asa Butterfield, David Thewlis, Vera Farmiga
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-08-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Boy In The Striped Pyjamas"

De wereld ziet er door de ogen van een kind helemaal anders uit. ‘The Boy In The Striped Pyjamas’, gebaseerd op de gelijknamige roman van John Boyne, maakt gretig gebruik van die jeugdige onschuldigheid om een verhaal te vertellen dat lang niet zo onschuldig is. Die aanpak is op z’n minst curieus te noemen, maar ook origineel.

We schrijven 1943, Wereldoorlog II is in volle gang, maar voor de 8-jarige Bruno, zoon van een Duitse officier, is dat weinig meer dan de ver-van-mijn-bed-show, zelfs al zit hij er middenin. Wanneer zijn vader (een rol van David Thewlis) gepromoveerd wordt tot kampcommandant en met zijn gezin vervolgens verhuist, verveelt Bruno zich stierlijk in zijn nieuwe woonst. Veel meer dan spelen in de tuin is er niet bij. Op een dag besluit hij de natuur rondom hun alleenstaande woning te verkennen en stuit hij op een hoge omheining, waar hij kennismaakt met de jonge Shmuel, even oud als Bruno. Die bevindt zich echter aan de andere kant van de afspanning, en is “uitgedost in een vreemde pyjama”.

Net zoals in de Nederlandse hit ‘Oorlogswinter’ wordt het verhaal verteld vanuit het oogpunt van de jonge hoofdrolspeler, maar in tegenstelling tot Michael, de spil in de Jan Terlouw-verfilming, begrijpt Bruno niet wat er zich rondom hem afspeelt. Deels werkt die naïviteit storend en brengt ze een serie ongeloofwaardigheden met zich mee, maar door de poëtische, sprookjesachtige toon waarin cineast Mark Herman (‘Brassed Off’, ‘Little Voice’) zijn prent onderdompelt, neem je die erbij.

Zo is het misschien wel vreemd dat een 8-jarige joodse jongen op z’n eentje elke dag aan de afschutting van het concentratiekamp kan postvatten, rekening houdende met het feit dat de nazi’s zulke jonge kinderen niet als werkbekwaam bestempelden en dus meteen de gaskamers injoegen. En ook kan je als kijker vragen stellen bij het gemak waarmee Bruno van huis verdwijnt en weer terugkeert, al dan niet met een appel onder de arm, bestemd voor Schmuel.

Wie daarbij stilstaat, gaat evenwel voorbij aan wat centraal staat in de film, en dat is de (ongewone) vriendschap tussen de twee jongens, wier levens niet meer van elkaar konden verschillen. De magische kracht van die vriendschap en het gemoedelijke karakter van de plot doen ook denken aan Roberto Benigni’s Oscarwinnaar ‘La Vita E Bella’, maar het is het keiharde stamp-in-de-maag-einde dat ‘The Boy In The Striped Pyjamas’ daarvan onderscheidt. Een slot dat je met de neus op de pijnlijk echte feiten drukt, en dat illustreert dat ook onschuld niet aan de nazi-klauwen ontkomt.

Dit drama had echter nooit zo’n sterke indruk nagelaten mochten de twee kindacteurs niet zo’n voortreffelijk werk afgeleverd hebben. Vooral Asa Butterfield is fabuleus als Bruno. In bijrollen duiken ook nog David Thewlis en Vera Farmiga (‘The Departed’) op als zijn ouders, maar erg uitgewerkt worden zij nooit. Dat hoeft ook helemaal niet. De boodschap die Herman en destijds auteur Boyne verkondigen, liegt er niet om en vraagt maar weinig uitleg. De manier waarop die boodschap aangebracht wordt, doet ze des te harder aankomen.

Extra’s (dvd): naast een heden ten dage alomtegenwoordige audiocommentaar vinden we bij de extra’s van dit puike oorlogsdrama ook nog een interessante featurette terug, alsook enkele verwijderde scènes, die gerust ook in de film hadden mogen zitten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray