Zoeken

Blade Runner

  • Cinevision.be/nl quoteert Blade Runner met een 2/5
  • Regisseur: Ridley Scott
  • Cast: Harrison Ford, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Sean Young
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-12-2006
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Blade Runner"

Ridley Scott heeft er al een erg wisselvallige carrière opzitten. De regisseur achter pareltjes als ‘Alien’, ‘Black Rain’ of recentelijk ‘Matchstick Men’ debuteerde in 1977 met het verdienstelijke ‘The Duellists’. Z’n debuut werd al snel gevolgd door ‘Alien’ en het inmiddels tot cultklassieker opgeklopte ‘Blade Runner’, een lust voor het oog dat qua verhaal jammer genoeg weinig te bieden heeft.

De film speelt in Los Angeles, anno 2019. De replicants, genetisch gemodificeerde wezens, fungeren als slaafjes voor de gewone mensen, maar zijn er nauwelijks van te onderscheiden. Na een uit de hand gelopen opstand, werd deze replicants echter verboden voet op aarde te zetten. Maar net zoals bij de echte mensen, zijn er ook bij deze replica’s exemplaren die door de mazen van het net weten te glippen. Een speciale politie-eenheid, toepasselijk de blade runners genoemd, maakt jacht op deze snoodaards.

Visueel is ‘Blade Runner’ een pareltje; technisch is alles tot in de puntjes verzorgd en het donkere, grauwe toekomstbeeld dat Scott creëert straalt een onbehaaglijk postapocalyptisch sfeertje uit. Maar toch schort er iets aan deze op een kortverhaal van Philip K. Dick gebaseerde verfilming. Het verhaal is weinig uitgebalanceerd, de karakters zijn nauwelijks uitgewerkt - over het hoofdpersonage komen we bitterweinig te weten buiten het feit dat hij een hekel heeft aan replicants - en verschillende nevensporen zijn op slordige wijze in het verhaal verweven. Zo is de romance tussen het hoofdpersonage en een aantrekkelijke replica bijzonder clichématig uitgewerkt en geeft dit geen enkele diepgang aan de film of z’n personages. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Harrison Ford levert een uitstekende prestatie als vastberaden blade runner en Rutger Hauer levert zonder meer één van de beste vertolkingen uit z’n carrière af. Maar ondanks z’n prachtige beeldjes en prima acteerwerk, is ‘Blade Runner’ eerder interessant dan geslaagd.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray