Zoeken

Novembermond

  • Cinevision.be/nl quoteert Novembermond met een 2/5
  • Regisseur: Alexandra von Grote
  • Cast: Gabriele Osburg, Christiane Millet, Danièle Delorme
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-04-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Novembermond"

Wie dacht dat Duitsland pas sinds de afgelopen paar jaar (‘Der Untergang’, ‘Das Leben Der Anderen’) met zijn verleden afrekent, heeft duidelijk ‘Novembermond’ niet gezien, een drama uit 1985 dat zich afspeelt tegen de achtergrond van Wereldoorlog II en een beeld opwerpt van een door Duitsers bezet Frankrijk.

We schrijven 1939. De oorlog staat op het punt uit te breken, wat de joodse November Messing (Gabriele Osburg) ertoe drijft met haar vader naar Frankrijk te trekken, op dat moment een veiligere haven. Daar krijgt ze meteen een boel aandacht van de broer van Férial (Christiane Millet), maar het is aan die laatste dat ze haar hart verpandt. “Nooit gedacht dat ik in de liefde zou concurreren met mijn eigen zus”, stelt hij. En wellicht helemaal niet dat hij zou verliezen. De liefde tussen Férial en November blijkt echter lang niet zo eenvoudig.

Wanneer niet lang daarna, in 1940, de Duiters ook Frankrijk binnenvallen, is November ook daar niet meer veilig. Ze trekt naar het zuiden, waar ze kan onderduiken bij vrienden van haar vriendin, deel uitmakend van het Franse verzet. Ook daar blijkt ze echter niet beschermd, want ze wordt verraden en vervolgens door de Gestapo gearresteerd. Uit die naziklauwen weet ze echter te ontkomen, maar niet wetend waarheen, trekt ze naar Parijs, waar ze onderduikt bij haar vriendin Férial. Om November te beschermen, besluit die laatste aan de slag te gaan bij een collaborateursblad, kwestie van een oogje in het zeil te kunnen houden en de vijand een stap voor te zijn.

Wat het opzet zou kunnen zijn van een aangrijpend liefdesverhaal annex spannende spionagethriller is in de handen van regisseuse Alexandra von Grote weinig meer dan een film, zelfs het predikaat tv-film onwaardig. De regie op z’n zachtst gezegd onvast en de manier waarop het verhaal evolueert, voelt nergens geloofwaardig. Zo vliegen de twee vrouwelijke hoofdpersonages elkaar wel erg snel in de armen, en zonder dat daar al veel aanleiding voor gegeven is. Een paar blikken volstaan om tot een hartstochtelijke kus over te gaan. En plots zijn ze zelfs onafscheidelijk.

Het is erg moeilijk om daarin mee te gaan als de personages weinig aan het vlees hebben. Je krijgt maar weinig de kans om met hen mee te leven, laat staan dat het als mokerslag bedoelde slot je de krop in de keel bezorgt waar Von Grote op doelde. Helemaal moeilijk om je in de film in te leven wordt het wanneer je oog valt op de erbarmelijke nasynchronisatie.

Wel goed op dreef zijn de acteurs. Vooral titelvertolkster Gabriele Osburg probeert meer te maken van het magere karakter dat haar aangereikt werd. En zelfs Christiane Millet doet het best aardig als the object of her affection. Hun relatie doet onlosmakelijk denken aan die uit ‘Aimée & Jaguar’, maar die film werd pas 14 jaar later gemaakt. Met een iets meer toonvaste hand achter de camera (let op de bijwijlen zeer knullige cuts) en een beter scenario had uit ‘Novembermond’ heus wel meer gehaald kunnen worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray