Zoeken

The State Within

  • Cinevision.be/nl quoteert The State Within met een 3/5
  • Regisseurs: Michael Offer, Daniel Percival
  • Cast: Jason Isaacs, Sharon Gless, Ben Daniels
  • Genre: Thriller
  • Duur: 350 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-05-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The State Within"

Het is al lang geen geheim meer dat tv-series vaak niet hoeven onder te doen voor hun ‘beknoptere’ bioscoopbroertjes. Tegenwoordig gaan er achter zo’n tv-formule een boel scenaristen schuil die ook weten hoe een intrige te scheppen en de kijker week na week aan het scherm te kluisteren. Bovendien zijn er nu eenmaal verhalen die zich niet lenen voor een korte speelduur. De 6-delige miniserie ‘The State Within’, geproduceerd door Britse omroep BBC, illustreert dat.

Centraal staat de Britse ambassadeur Sir Mark Brydon (Jason Isaacs), die bij zijn aankomst in de VS meteen getuige is van een terroristische aanslag. Die wordt al snel aan de voormalige Sovjetrepubliek toegeschreven en Brydon ziet zich meteen een beslissende factor in het voorkomen van een oorlog. Hij ontdekt echter dat niet iedereen open kaart speelt en begint te vermoeden dat hij een pion is in een groter complot. Ondertussen wordt ook een militair vermoord tijdens een trainingsmissie én zit elders in de States een ter dood veroordeelde ex-oorlogsheld te wachten op zijn executie. Wat is hun rol in het mysterie?

Een waarschuwing vooraf: ‘The State Within’ vraagt een inspanning. Het is niet moeilijk om verloren te lopen in het ingewikkelde scenariokluwen en de eerste aflevering al worden er zoveel personages geïntroduceerd dat het onmogelijk is iedereen meteen een plaats te geven in het verhaal. Het kopje erbij houden, is dus de boodschap, want eens de verschillende pionnen hun plaats op het schaakbord hebben ingenomen, gaat het met de spanning alleen maar crescendo en volgen de (meer voorspelbare) ontwikkelingen zich in full speed op.

Die ingewikkelde structuur is tegelijk de sterkte en zwakte van de reeks. Knap omdat hij de kijker op die manier een pak puzzelplezier gunt, maar ook lichtjes teleurstellend, omdat de ontknoping niet aan de hoge verwachtingen kan voldoen. Wanneer alle maskers afgevallen zijn, blijkt de plot immers lang niet zo vernuftig, en de laatste twee afleveringen hebben te lijden onder een teveel aan clichés. Zo is het wenkbrauwen fronsen geblazen wanneer als intelligente personen voorgestelde personages plots de domste beslissingen nemen, en ook kan je vragen stellen bij de traagheid waarmee de ambassadeur iets in de gaten krijgt.

Toch beklijft ‘The State Within’, en dat dankt hij aan de snedige regie van Daniel Percival en Michael Offer, die het ritme strak houden met een camera die altijd in beweging is en een plot die zich leent tot diverse cliffhangers. Qua stijl vertoont de reeks ook een boel gelijkenissen met op jachtigheid terende series als ‘24’ en ‘Prison Break’. Zelfs de intrige vertoont enige overeenkomst.

Jason Isaacs, met een gentlemanuitstraling die perfect bij zijn personage past, is uitstekend gecast als ambassadeur met dienst, maar hij is niet de enige in de cast die indruk maakt. De wijze waarop harde tante Lynne Warner door Sharon Gless neergezet wordt, doet denken aan de bitsige gedrevenheid waarmee Glenn Close haar hoofdrol in ‘Damages’ neerzette, en ook Ben Daniels en Eva Birthistle zijn op dreef als respectievelijk Brydons rechterhand én een advocate die haar neus iets te diep in een stel goedbewaarde geheimen steekt. ‘The State Within’ is niet feilloos, maar biedt niettemin zes uur entertainment waarbij ook al eens mag nagedacht worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray