Zoeken

Soeur Sourire

  • Cinevision.be/nl quoteert Soeur Sourire met een 2/5
  • Regisseur: Stijn Coninx
  • Cast: Cécile de France, Sandrine Blancke, Chris Lomme, Filip Peeters
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 06-05-2009
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Soeur Sourire"

Geloof het of niet, maar ‘Soeur Sourire’ is niet de eerste film over de zingende non die in het begin van de jaren ‘60 een wereldhit scoorde met het tot neuriën uitnodigende ‘Dominique’. Reeds in 1966 kroop Debbie Reynolds in de huid van de jolige zuster, in een Amerikaanse film dan nog wel. Die film zag evenwel het levenslicht op het moment dat Jeannine Deckers - zo heette Zuster Glimlach in het echt - nog in peis en vree als kloosterzuster door het leven ging.

In tegenstelling tot die zoetgevooisde crowdpleaser probeert Stijn Coninx een genuanceerder beeld te scheppen. Zijn film is geen momentopname, maar een biografie, die niet alleen de hoogtes, maar ook de laagtes toont. Tenminste, dat was de bedoeling, want het eindresultaat draaide enigszins anders uit. De tot baron bekroonde cineast krijgt immers al heel zijn carrière te horen dat hij achter de camera meer lef zou moeten etaleren, en ook zijn nieuwste illustreert waar die kritiek vandaan komt.

‘Soeur Sourire’ gaat van start als een traditionele biopic, en vangt net als ‘Walk The Line’ aan met een scène waarin het hoofdpersonage zich klaarmaakt voor een optreden, luid toegejuicht door een zaal fans. Vervolgens maken we een sprong terug in de tijd. Naar 1959 om precies te zijn. De jonge Jeannine (Cécile de France) weet niet goed wat ze met haar leven moet aanvangen en jaagt haar bazige moeder en apathische vader de muren op met haar wispelturige karakter. De ene dag droomt ze ervan naar Afrika te trekken om humanitair werk te verrichten, een etmaal later wil ze alweer naar de kunstacademie. Uiteindelijk besluit ze het klooster in te trekken. Daar zal ze uiteindelijk geschiedenis schrijven.

In het leven van de non die The Beatles en Elvis Presley het nakijken gaf in de Amerikaanse hitlijsten is haar tijd in het klooster niet eens zo’n lange periode, maar toch is het precies die tijd die ervoor zorgde dat iedereen haar vandaag de dag nog altijd kent. Logisch dus dat Coninx het gros van zijn film aan die acht jaren spendeert, maar daarmee neemt hij tegelijk ook weinig risico. Interessant is het verhaal wel, maar het is tegelijk zo conventioneel verpakt dat het dreigt te vervelen. Het stoffige camerawerk en de karakterisering op soapniveau helpen ook niet.

De film slaat de bal finaal mis in het laatste halfuur. Eens ze het habijt van zich afwierp, belandde Jeannine in een neerwaartse spiraal. Het succes van haar debuutsingle kon ze niet meer evenaren, ze kreeg het aan de stok met de belastingen, werd gelieerd aan een lesbische vriendin (not done toen!) en pleegde uiteindelijk samen met die vriendin zelfmoord. Die periode beslaat de laatste twintig jaar uit haar leven, Coninx besteedt er hoop en al 25 minuten aan. Eerlijk kan je dat beeld allerminst noemen. Alsof hij het feel good karakter ten allen tijd wilde laten primeren (let daarbij op de zéér foute zelfmoordscène).

Dat neemt echter niet weg dat Cécile de France een tour de force uithaalt met haar vertolking van de glimlachende zuster, die haar vocalen op elk moment van de dag wijd openzette. Geregeld flirt ze met de rand van de karikatuur, maar in tegenstelling tot de meeste van haar tegenspelers (ondermeer Chris Lomme, Filip Peeters en Jan Decleir) houdt zij zich puik staande. Maar desondanks is ‘Soeur Sourire’ een gemiste kans.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray