Zoeken

Les Amants Criminels

  • Cinevision.be/nl quoteert Les Amants Criminels met een 3/5
  • Regisseur: François Ozon
  • Cast: Natacha Régnier, Jérémie Renier, Miki Manojlovic
  • Genre: Drama
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-04-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Les Amants Criminels"

Er was eens een mooi, jong meisje, dat luisterde naar de naam Alice (Natacha Régnier). Ze leefde in een klein provinciestadje in Frankrijk en hield van lugubere spelletjes, waarbij verleiding en geweld een hoofdrol speelden. Wanneer ze op een dag besliste een moord te plegen, riep ze hiervoor de hulp in van haar seksueel onervaren vriendje Luc (Jérémie Renier). Slachtoffer met dienst: de Arabische knul Saïd (Salim Kechiouche). Eens de misdaad voltrokken, trok het tweetal het donkere bos in, op zoek naar een geschikte plaats om het lichaam te begraven. Al snel bleken ze verdwaald te zijn. Tot ze een blokhut aantroffen.

Het zou een sprookje kunnen zijn van de gebroeders Grimm, en tot op zekere hoogte is ‘Les Amants Criminels’ dat ook. Frans cultfilmer François Ozon (later in zijn carrière zou hij ook meer uitstapjes richting het mainstreamgenre maken) perverteerde in zijn tweede wapenfeit immers hun ‘Hansje & Grietje’ tot een psychoseksueel geladen thriller, die de kijker geregeld op het verkeerde been zet. En die onder een dikke shocklaag - Ozon schuwt het visuele geweld en de erotiek niet - een verhaal over (seksuele) volwassenwording opdist. Precies wat Freud uit de Grimm-sprookjes haalde.

Het duo in de hoofdrol is deels gemodelleerd naar Hansje en Grietje, maar ze zijn een pak minder onschuldig. Ze kunnen concurreren met Bonnie en Clyde uit de gelijknamige Oscarwinnende film uit de jaren zestig, en ook vertoont hun gewelddadige relaas parallellen met dat van Mickey en Mallory Knox uit ‘Natural Born Killers’. De heks die in het sprookje de twee kinderen wil vetmesten om hen op te eten, is hier vervangen door een jager, die Alice laat verhongeren in de kelder en Luc als zijn slaafje gebruikt.

In het gewaagde scenario van Ozon is veel ruimte voor dubbelzinnigheid en dus ook voor meerdere interpretaties. Dat maakt de film interessant, maar tegelijk ook rommelig. De vertelstructuur houdt de aandacht vast - in ‘Les Amants Criminels’ goochelt Ozon met flashbacks, slow motion en wat meer - maar kan niet verhullen dat het louter een kunstgreep is omdat de prent inhoudelijk niet voldoende te bieden heeft. De nogal nadrukkelijke symboliek voelt bij momenten eerder geforceerd dan gepast, al zet ze ook de tomeloze ambitie van de Franse regisseur in de verf.

Het uit 1999 stammende ‘Les Amants Criminels’ intrigeert niettemin, en niet in het minst vanwege de verbluffende acteerprestaties, even ambigue als de personages die daardoor tot leven worden gewekt. Natacha Régnier maakte een jaar voordien al indruk in Erick Zonca’s ‘La Vie Rêvée Des Anges’ en zet in dit criminele sprookje een ideale vamp neer. Voor Jérémie Renier (‘Le Silence De Lorna’) was dit na ‘La Promesse’ nog maar zijn tweede film, maar ook hij bewijst hier waarom hij intussen tot één van de beste Belgische acteurs aanschouwd wordt. Hun vertolkingen tillen deze film meer dan één niveau hoger.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray