Zoeken

The Code

  • Cinevision.be/nl quoteert The Code met een 2/5
  • Regisseur: Mimi Leder
  • Cast: Morgan Freeman, Antonio Banderas, Radha Mitchell, Robert Forster
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-04-2009
  • Distributeur DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "The Code"

Vorig jaar schreven we al dat Antonio Banderas dringend een nieuwe hit nodig heeft. Met ‘My Mom’s New Boyfriend’ kwam die er niet, en ook ‘The Code’ is geen stap in de goeie richting. Toegegeven, de film is verre van de monumentale flop die de falende box office over de plas laat uitschijnen, maar meer dan een doorsneethriller moet je er ook niet van verwachten. Jammer omdat naast Banderas ook goeie acteurs als Morgan Freeman, Radha Mitchell en Robert Forster meedoen.

De Spaanse Zorro-vertolker lijkt echter niet uit zijn fouten geleerd te hebben, want net als zijn vorige misser is ook ‘The Code’ een caper-film. We maken kennis met Keith Ripley (Freeman), een meesterdief die zich strikt aan de ongeschreven wetten van het vak houdt. Zijn vroegere partner deed dat niet, luchtte zijn hart bij de politie, maar heeft ondertussen het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Tijd voor Ripley dus om een nieuwe partner te vinden. Op dat moment dient Gabriel (Banderas) zich aan. Wanneer de doorwinterde Ripley getuige is hoe die laatste in een metro een handelaar een tros diamanten afhandig maakt, weet hij dat Gabriel uit het goeie hout gesneden is.

De premisse van ‘The Code’ is verre van nieuw, maar in de loop der jaren zijn er altijd prima heist movies gemaakt. Daar hoort deze nieuwe worp van ‘The Peacemaker’- en ‘Deep Impact’-cineaste Mimi Leder echter niet bij. De redenen daarvoor zijn legio. Zo is de relatie tussen de twee dieven geen seconde geloofwaardig, voelt de romantische subplot met Gabriel en Ripley’s nichtje er bij de haren bij gesleurd en is de dubbele twist-finale volledig van de pot gerukt. Eén van de twee plotwendingen zie je bovendien van kilometers ver aandraven, terwijl de andere - minder verwacht - zo flets is dat het je koude kleren niet raakt.

Een deel wordt natuurlijk goedgemaakt door de acteurs, die nergens verrassen, maar hun personages wel aardig neerzetten. Morgan Freeman heeft gelijkaardige rollen al eerder en beter vertolkt, maar zijn charisma (z’n brommende bariton incluis) past in een film als deze, die niettemin veel sexier wil zijn dan hij uiteindelijk is. Het optreden van Banderas hoort in dezelfde klasse thuis. De acteur heeft uitstraling te over, maar om één of andere reden belandt hij in films die niet meer kan redden. Radha Mitchell werd enige jaren terug een mooie toekomst voorspeld, maar dan zal ook zij haar projecten iets zorgvuldiger moeten uitzoeken.

Natuurlijk is ‘The Code’ geen volslagen teleurstelling. Met een speelduur van iets meer dan anderhalf uur gaat het goed vooruit, en de liefhebbers van het genre zullen zich wellicht niet al te veel ergeren aan de domme flik die al heel zijn loopbaan op Ripley jaagt (een rol van Forster) of aan de clichézwangere regie waarmee Leder de hele kraak in scène zet. Voor een film met zoveel potentieel voor én achter de camera kan je evenwel niet anders dan van een gemiste kans spreken. Middelmatig.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray