Zoeken

Wristcutters: A Love Story

  • Cinevision.be/nl quoteert Wristcutters: A Love Story met een 4/5
  • Regisseur: Goran Dukic
  • Cast: Patrick Fugit, Shannyn Sossamon, Shea Whigham, Tom Waits
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-04-2009
  • Distributeur DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Wristcutters: A Love Story"

“Er is leven, er is leven na de dood”, zong Freek de Jonge, maar hoe dat leven eruit zal zien, wordt niet verteld. Het hiernamaals dat regisseur Goran Dukic in ‘Wristcutters: A Love Story’ afbeeldt, verschilt immers sterk van het idyllische beeld waarin rijstpap met gouden lepeltjes geserveerd wordt. Maar de personages die deze op een kortverhaal van Etgar Keret gebaseerde dramedy bevolken, zijn niet bepaald engeltjes.

Zo is er Zia (Patrick Fugit), die geen andere uitweg ziet voor zijn gebroken hart dan z’n polsen over te snijden. Hierdoor belandt hij in een sterk aan onze wereld herinnerend inferno voor zelfdoders. Alles is er kapot, versleten, afgeleefd, zelfs de mensen die erin rondlopen. Wanneer hij ontdekt dat zijn vroegere vriendin Desiree (Leslie Bibb) zich ook van het leven beroofde, besluit hij naar haar op zoek te gaan. In zijn speurtocht wordt hij geholpen door de Russische muzikant Eugene (Shea Whigham) en de liftster Mikal (Shannyn Sossamon), die zelf op zoek is naar the people in charge om hen te verklaren dat haar zelfmoord een ongeluk was.

Wat volgt, is een atypische road movie die herinneringen oproept aan ‘Garden State’, maar dan in een bizar universum dat doet denken aan het onze, maar dan aan een asgrauwe versie ervan. Het is niet zo prettig vertoeven in dat hiernamaals, waar de zin van het leven gespreksonderwerp nummer één is. “Ik mis zelfs dingen die ik vroeger haatte”, zegt Mikal tegen Zia. Of hoe het leven er soms helemaal anders uitziet vanuit een ‘dood’ standpunt.

Dukic’ regie doet denken aan die van Kusturica - zijn film baadt in dezelfde oostblokextravaganza en buigt op een gelijkaardige klankband - maar is niet zo richtingloos als de Servische filmmaker wel ’s durft zijn. De karakters zijn wondermooi geschetst, en dan hebben we het niet alleen over de drie in de hoofdrol (de daytrippers), maar ook over alle kleurrijke figuren die ze op hun pad tegen het lijf lopen. Humor is bij die ontmoetingen nooit veraf, maar Dukic en co puren die uit de vreemdste dingen. Het geheel heeft iets van een zwarte komedie, maar door er een romantische ondertoon aan toe te voegen, krijgt ‘Wristcutters’ ook iets heel melancholisch. Die ‘A Love Story’ als ondertitel staat daar alleszins niet toevallig.

Sinds ‘Almost Famous’ heeft Patrick Fugit zich nog maar weinig laten opvallen, en ook nu kleedt hij zijn rol heel low profile in. Daarin schuilt niettemin het welslagen van zijn optreden, want z’n dromerige vertolking past uitstekend bij de weemoedige toon van de film. Ook Shannyn Sossamon is een beetje uit het publieke oog verdwenen. Shea Whigham gaat echter met de hele film aan de haal als een uitzinnig grappige Eugene Hutz-kloon (de zanger van Gogol Bordello).

‘Wristcutters: A Love Story’ is een buitenbeentje. Een film die je aan het lachen brengt, maar ook ontroert. Eentje die je over het leven na de dood doet bezinnen, maar vooral over dat ervoor. Een film bovendien die ondanks zijn situering in het hiernamaals heel wat leven herbergt. En uitstraalt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray