Zoeken

Angels & Demons

  • Cinevision.be/nl quoteert Angels & Demons met een 3/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard
  • Genre: Thriller
  • Duur: 138 minuten
  • Releasedatum: 13-05-2009
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "Angels & Demons"

‘The Da Vinci Code’ was zonder twijfel één van de meest besproken films van 2006. Niet in het minst omdat het Vaticaan zich publiekelijk distantieerde van de ketterende bestseller van Dan Brown, waar Ron Howard en co de mosterd haalden, en op die manier zelfs mede verantwoordelijk was voor de hype, die zich vertaalde in een gigantische box office. Met ‘Angels & Demons’ verschijnt drie jaar later de hooggeanticipeerde sequel. Hoofdfiguur is nog altijd Robert Langdon (Tom Hanks zonder nektapijt), hoogleraar religieuze iconologie aan de universiteit van Harvard.

Wanneer een mysterieuze sekte een bom onder het Vaticaan heeft geplant én vier kardinalen waarvan men verwacht dat ze het meest kans maken tot nieuwe paus verkozen te worden (de ‘preferiti’) heeft geschaakt, roept het Vaticaan Langdons hulp in. Die hoeft niet veel moeite te doen om te ontcijferen dat het geheim genootschap, dat verantwoordelijk is voor deze acties, bekend staat als de Illuminati, die het al sinds de middeleeuwen op de katholieke kerk gemunt heeft. Samen met ondermeer de Zwitserse Garde - de securitydienst van het Vaticaan - en de wetenschapster Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) tracht Langdon de vermiste kardinalen op te sporen.

Net als zijn voorganger wordt ook het verhaal van ‘Angels & Demons’ over de tijdspanne van één dag en nacht verteld, wat een zekere jachtigheid oplevert. Ondanks andermaal een speelduur van net geen tweeënhalf uur wordt op die manier het tempo er aardig in gehouden. De cocktail van historische faits divers en puzzelstukken die de thrillerplot voortstuwen werkt wonderwel, al krijg je ditmaal niet echt vaak de kans om zelf je hersens aan het werk te zetten. Wie uiteindelijk de schuldige van al het onheil is, mag echter geen verrassing heten. Zelfs zonder één letter van de roman gelezen te hebben, ligt het er vingerdik op.

‘Angels & Demons’ vertoont overigens nog meer parallellen met de eerste Langdon-verfilming. Zo is Tom Hanks opnieuw present, en krijgt hij wederom een lokale vrouwelijke hulp aan zijn zijde, al is die een pak minder cruciaal voor de plot dan Audrey Tautou’s rol destijds. Ook het personage van Paul Bettany (Silas) wordt hier gelijkaardig ingevuld, zij het veel oppervlakkiger. En er is de knappe beeldvoering, die ons meeneemt naar pittoreske locaties, waaronder Rome, een replica van het Sint-Pietersplein én een heleboel donkere krochten, portalen en binnenkamers, waarbij je het stof haast kan ruiken. Je kan moeilijk zeggen dat deze de plot van zijn voorganger herkauwt - de setting en de aard van het mysterie verschillen sterk - maar erg inventief is het allemaal toch niet.

Teleurstellen doet de film niet, maar het nieuwe is er dus duidelijk af. Moeiteloos geeft hij ‘National Treasure 2’ of het vierde avontuur van collega-historicus-speurder Indiana Jones het nakijken, maar de verwachtingen lost deze padvinderthriller niet helemaal in (het boek is beter). Hanks is evenwel solide in een rol waarin hij zich nauwelijks kan onderscheiden en ook zijn tegenspelers - o.a. Ewan McGregor en Stellan Skarsgard - leveren puik werk af. Een entertainende thriller is het resultaat, maar meer ook niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray