Zoeken

Bolt

  • Cinevision.be/nl quoteert Bolt met een 3/5
  • Regisseurs: Byron Howard, Chris Williams
  • Cast: John Travolta, Miley Cyrus, Susie Essman
  • Genre: Animatie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-05-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Bolt"

Ooit was Walt Disney de ongekroonde koning op hun terrein en geen enkele studio moest er nog maar aan denken om ze van de animatietroon te stoten, maar na tegenvallers als ondermeer ‘The Wild’ en ‘Chicken Little’ vertoeven de tekenfilmprofeten in andere papieren. De dominantie op het animatieterrein is niet meer zo nadrukkelijk als voorheen en anno 2009 moeten ze toezien hoe concurrerende pixelstudio’s hen af en toe het nakijken geven.

Toch geeft het Huis van de Muis zich niet zomaar gewonnen, en gelukkig maar. Met ‘Bolt’ keren ze terug naar hun roots. De beelden zijn nog altijd geprogrammeerd door pc-deskundigen die weten welke knopjes ze daarvoor moeten indrukken, maar het verhaaltje houdt dit keer wél steek en het titelpersonage dat ze erin opvoeren, is zo innemend dat je hart al vanaf de openingsscènes in smeltmodus overgaat. Oftewel: eentje waar zelfs Pixar jaloers op kan zijn.

Bolt (John Travolta) speelt de hoofdrol in een naar hem genoemde tv-show, alleen is hij daar zelf niet van op de hoogte. De kwispelende viervoeter gelooft dat alles wat hij beleeft - dagelijks redt hij zijn baasje uit de klauwen van een snoodaard met een criminele agenda - werkelijkheid is. Om de illusie gaande te houden, verlaat hij nooit de opnamestudio en brengt hij de nacht eenzaam door in zijn trailer. Wanneer de kijkcijfers met rasse schreden afnemen, is het tijd om in te grijpen, en dus besluiten de producenten dat het gedaan moet zijn met al die happy ends. Het gevolg: de volgende episode eindigt met een ontvoerde Penny (Bolt’s baasje) én Bolt die verweesd achterblijft. Gezien hij gelooft dat zijn baasje in de penarie zit, besluit hij te ontsnappen. Maar zo komt hij in een wereld terecht die hij niet kent.

Met de nodige levenslesjes, prachtig gechoreografeerde visuals en een leuke stemmencast lijkt ‘Bolt’ misschien iets te nadrukkelijk prefab, maar je zou je daarin kunnen vergissen. Zo is de moraal van het verhaal - vergeet superkrachten, ’t is met de hulp van anderen dat je er komt - eerder lief dan belegen, is de uithaal naar het op centen en uitmelkerij beluste Hollywood ironisch als je weet dat de stem van het uitgebuite personage ingesproken wordt door Miley Cyrus (‘aka’ Hannah Montana) én bovendien word je op het einde van de rit bevangen door het ouderwetse Disney-familiegevoel.

Het meest van al echter teert de film (terecht) op de hoge aaibaarheidsfactor van zijn lieflijke hoofdpersonage, en van de rist olijke nevenkarakters. De trouwste vriend van de mens mét hoog knuffelgehalte staat er niet alleen voor in zijn avontuur, want onderweg maakt hij kennis met o.a. een huiskat en een aan tv verslaafde hamster. De interactie tussen die drie tegenpolen vormt het kloppende hart van de film. Een fijne familiezit dus, waarin Spielbergiaans sentiment (lees: de hartveroverende soort!) en knappe en functionele CGI-toverkunsten hand in hand gaan. Hadden we een staart, we sloegen aan het kwispelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray