Zoeken

The Oxford Murders

  • Cinevision.be/nl quoteert The Oxford Murders met een 3/5
  • Regisseur: Alex De La Iglesia
  • Cast: John Hurt, Elijah Wood, Leonor Watling
  • Genre: Thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-05-2009
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Oxford Murders"

Van een carrièremove gesproken: Spaans cineast Alex De La Iglesia kennen we het best van zijn duistere zwarte komedies (‘Crimen Ferpecto’, ‘La Comunidad’), maar met ‘The Oxford Murders’, z’n eerste Engelstalige prent, gooit hij het roer helemaal om. Het resultaat is een minutieus opgebouwde thriller, die echo’s vertoont van de betere Britse detectiveseries, maar alsnog thuishoort in het bijzondere universum van De La Iglesia.

John Hurt treedt aan als Arthur Seldom, oftewel een overjaarse versie van Robert Langdon - de symboolspeurneus uit de boeken van Dan Brown (‘The Da Vinci Code’, ‘Angels & Demons’) - die samen met een student, de ambitieuze Martin (Elijah Wood), een mysterieuze moordenaar op het spoor komt. De killer houdt er echter een erg bizarre werkwijze op na: hij lijkt namelijk enkel personen te vermoorden die reeds met één voet in het graf staan én bovendien kondigt hij zijn moorden gedetailleerd aan, steeds vergezeld van een symbool. Het is aan Seldom en Martin om zijn strategie te doorgronden.

Centraal in ‘The Oxford Murders’ staan niet zozeer de verschillende moorden, maar wel de relatie tussen de oude Seldom en de jonge Martin, twee wetenschappers die op dezelfde golflengte zitten, maar qua mentaliteit toch lijken te verschillen. De grote sterkte van de prent schuilt ‘m dan ook niet in de oplossing van het moordmysterie, maar in hoe beide heren tot dat punt komen. De uiteindelijke finale is daarbij niet geheel onvoorspelbaar, maar het puike en zelfrelativerende acteerwerk van John Hurt en Elijah Wood (na een heleboel flops eindelijk eens in een écht goeie rol!) én de ethisch betwistbare afloop doen deze atypische genrefilm moeiteloos uitstijgen boven de ontelbare Agatha Christie-verfilmingen.

‘The Oxford Murders’ volgt de wetmatigheden, die eigen zijn aan een goede detective, maar springt daar in zijn finale acte dus zeer creatief mee om. Wie de (morele) schuldige is, moet de kijker eerder voor zichzelf uitmaken. Bovendien zijn niet enkel de twee hoofdpersonages netjes uitgewerkt, maar ook de nevenpersonages (een zwartharige vamp met een geheim, een goedbedoelende flik die van heel de zaak maar niets van lijkt te begrijpen) zijn interessant discussievoer: tegelijk bevestigen én ontkrachten ze het cliché.

De La Iglesia mag dan voor het eerst de plas oversteken en kiezen voor een verhaal dat hem op het eerste gezicht niet als gegoten zit, toch belet hem dat niet om een paar onvervalste krachttoeren op pelliculle vast te leggen; het lange, maar onaards mooie tracking shot dat leidt naar de ontdekking van het eerste lijk is werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. ‘The Oxford Murders’ is in feite een lang uitgevallen spelletje Cluedo. Maar wel eentje, waar op het einde van de rit alle puzzelstukjes netjes in elkaar klikken. Eén tip alvast: de butler heeft het niet gedaan!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray