Zoeken

Night At The Museum 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Night At The Museum 2 met een 3/5
  • Regisseur: Shawn Levy
  • Cast: Ben Stiller, Amy Adams, Hank Azaria, Owen Wilson
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 20-05-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Night At The Museum 2"

Als iets geld in het laatje brengt, kan je er donder op zeggen dat Hollywood vroeg of laat onderzoekt of er niet meer uit te halen is. Het is dus geenszins een verrassing dat komiek Ben Stiller opnieuw het museum intrekt in deze sequel, die ditmaal het Smithsonian Institution in Washington als decor heeft, het grootste historische archief ter wereld. Geen wonder dus dat Larry Daley (Stillers rol) daar de ene bekende na de andere tegen het lijf loopt.

Bij aanvang van ‘Night At The Museum 2’ zien we hoe Larry initieel het museum de rug heeft toegekeerd. Hij is de baas van een succesvol bedrijfje, gespecialiseerd in het uitvinden van schijnbaar onbruikbare voorwerpen. Wanneer hem ter ore komt dat het Natural History Museum - de setting van de eerste film - aan het renoveren is en daarbij een heleboel voorwerpen naar de stoffige archiefkasten in Washington plant te verschepen, wil hij zijn vrienden ter hulp komen. Te laat echter en met lede ogen moet hij toezien hoe zijn oude vrienden uit hun habitat geplukt worden. Niet veel later krijgt hij een telefoontje van Jedediah (Owen Wilson andermaal als miniatuurindiaan) vanuit het Smithsonian. Daar zijn ze verwikkeld in een hevig conflict met Egyptisch heerser Kahmunrah, die via het tablet van diens broer Ahkmenrah - dat de collectiestukken in het museum nachtelijk tot leven wekt - zijn dode leger wil laten verrijzen.

Je hoeft geen cursus scenarioschrijven gevolgd te hebben om te beseffen welke plot zich vervolgens voltrekt. Larry snelt richting Washington, dringt zich binnen in de springlevende archiefkerkers, en stuit daar op een reeks figuren waarvan hij het bestaan enkel uit de lessen geschiedenis kende. In zijn poging z’n oude buddies te redden wordt hij geholpen door de ravissante Amelia Earhart, met wie hij het ondermeer opneemt tegen keizer Napoleon, tiran Ivan de Verschrikkelijke en übergangster Al Capone.

Meer dan in de eerste film zijn de personages uit het collectieve geheugen geput en zelfs de kleinste nevenkarakters (zelfs Darth Vader en het Cookie Monster passeren de revue) doen bij iedereen een belletje rinkelen. Die hoge herkenbaarheid verhoogt het plezier aanzienlijk. Vergeleken we het eerste avontuur nog met een aftandse versie van ‘Jumanji’, dan vist deze eerder uit de ‘Bill & Ted’-vijver, en net zoals die foute komedies met Keanu Reeves weet ook deze ruim anderhalf uur onschuldig vertier af te leveren.

Het helpt bovendien dat het gros van die nieuwe personageaanwinsten vertolkt worden door acteurs met een goeie komische timing. Amy Adams is een jolige Earhart, maar vooral Alain Chabat en Hank Azaria zijn vermakelijk als Napoleon en Kahmunrah. Subtiel zijn hun vertolkingen allerminst, maar in de pretentieloze avonturenkomedie die ‘Night At The Museum 2’ beoogt te zijn, zijn ze ideaal. We zullen nooit grote Stiller-fans worden, maar in een rol als deze stelt hij niet teleur. De effectenmolen levert andermaal puik werk af, de humor is prima gedoseerd en ondanks enkele missers (The Jonas Brothers!) helt de balans toch over in het voordeel van het aantal geslaagde vondsten (de schilderijen deden ons gniffelen). Een best leuke familiefilm dus, en dat is meer dan we ooit durfden verhopen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray