Zoeken

Terminator Salvation

  • Cinevision.be/nl quoteert Terminator Salvation met een 3/5
  • Regisseur: McG
  • Cast: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-11-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Terminator Salvation"

O ironie: in het jaar dat James Cameron na twaalf jaar afwezigheid zijn retour maakt, wordt ook in de door hem gestarte ‘Terminator’-franchise nieuw leven geïnjecteerd. En hoe! Na lang wachten (zo’n 25 jaar ondertussen) worden we middenin de machineoorlog gegooid en zien we waarom John Connor al die tijd als heilige koe beschermd werd door robots die door de rebellenleider himself  uit de toekomst gezonden werden.

Er is veel (als je ’t ons vraagt onterechte) kritiek geweest op ‘Charlie’s Angels’-regisseur McG - wie durft te beweren dat de man niet weet aan welke kant van de camera de lens zich bevindt, moet dringend het schitterende ‘We Are Marshall’ eens opleggen - want moeiteloos geeft hij al die criticasters lik op stuk met een asgrauwe, apocalyptische motherfucker van een actierollercoaster, daarbij, in tegenstelling tot de tandem Spielberg-Lucas (zie ‘Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull’), geen aanslag plegend op onze jeugdherinneringen.

Integendeel, deze ‘Terminator Salvation’ zit barstensvol ludieke knipogen, inclusief Guns N’ Roses-plaat ‘You Could Be Mine’ op de klankband en een fantastisch digitaal weerzien met een oude krijger, en blijft hondstrouw aan de in de vorige films opgebouwde story archs. Zo maakt in dit hooggeanticipeerde vierde deel Kyle Reese (Michael Biehns karakter in de originele film uit 1984) zijn opwachting, komen we te weten hoe John Connor aan zijn litteken komt en zijn we getuige van de nieuwste creaties Terminator-modellen, ons eveneens niet onbekend uit de oorspronkelijke saga.

Aan deze knap in elkaar klikkende plotlijnen voegt scenaristenduo John D. Brancato en Michael Ferris (‘The Game’, ‘Terminator 3’) ook een nieuwe toe, verpersoonlijkt door Marcus Wright, een misdadiger die we in de openingsscène (we schrijven 2003) zijn lichaam aan de wetenschap zien schenken om hem vijftien jaar later zijn optreden te zien maken in het door oorlog geteisterde landschap dat ooit als Amerika bekendstond. Connor en Wright blijken elkaar hard nodig te hebben in de war against the machines.

Met actiescènes die je adrenalineniveau ongekende hoogten injaagt, blits doch overzichtelijk camerawerk dat je aan het scherm gekluisterd houdt (let op het ambitieuze trackingshot van de helikoptercrash) en een plot die ondanks zijn hak-op-de-tak-gespring toch weet te beklijven, stelt ‘Terminator Salvation’ dus geenszins teleur. De bloedernstige sérieux waarmee McG de franchise bij de metalen horens vat, is misschien iets te veel van het goede en ook het aandeel loodzware dialogen had best afgezwakt mogen worden, maar dit is detailkritiek in een film die scoort op het gebied waar de vorige dat ook al deden: spektakel bieden.

Rest ons nog een pluim te steken op de hoeden van vooral Sam Worthington, die schittert als de mysterieuze Marcus (het meest interessante personage), en Anton Yelchin, zeer geloofwaardig als jonge ‘Michael Biehn’. McG had zijn tong misschien her en der wat meer in de wang mogen drukken, maar niettemin komt hij aanzetten met een opwindende genrefilm die fans van de reeks (voorkennis is vereist!) twee uur lang entertaint. De paar valse noten (de pathos van Christian Bale!) nemen we er dan ook graag bij. Een blockbuster om “I’ll be back” tegen te zeggen!

Extra’s (dvd): een heleboel (mini-)documentaires over hoe diverse sleutelscènes in de film tot stand kwamen, evenals een featurette over de creatie van de Moto-Terminators en eentje over hoe de makers er alles aan gedaan hebben om de mythologie van de reeks te respecteren, maar toch een heel nieuwe invalshoek te vinden. Dat is hen met verve gelukt. Verrassend interessante docu’s die de gebruikelijke wederzijdse schouderklopjes overstijgen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray