Zoeken

Flight Of The Conchords, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Flight Of The Conchords, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: James Bobin
  • Cast: Jemaine Clement, Bret McKenzie, Rhys Darby
  • Genre: Komedie
  • Duur: 324 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-04-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Flight Of The Conchords, seizoen 1"

We vallen met de deur in huis: ‘Flight Of The Conchords’ is de meest extravagante reeks die u dit jaar (mogelijk zelfs de komende jaren) op dvd zal aantreffen. De genreomschrijving op de dvd bestempelt dit als ‘komedie/muziek’ en daar is geen woord van gelogen, maar wie een conventionele sitcom of een reeks korte musicals verwacht, is eraan voor de moeite. Deze door topstudio HBO (‘Deadwood’, ‘The Wire’, ‘The Sopranos’) geproduceerde reeks richt de schijnwerpers op het muzikale duo uit de titel.

Al een decennium lang gaan ze door het leven als ‘New Zealand’s fourth most popular guitar-based digi-bongo acapella-rap-funk-comedy folk duo’ en omdat hun succes aan de andere kant van de wereld het plafond bereikt heeft, trekken bandleden Jemaine Clement en Bret McKenzie - die hier naïevere versies van zichzelf neerzetten - richting The Big Apple om het aldaar helemaal te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je beroep doet op een incompetente doch van goede intenties barstende manager (een schitterende Rhys Darby), een cultureel attaché op de ambassade van Nieuw-Zeeland, die de band nooit ’s avonds durft boeken omdat “New York niet veilig is in het donker”. Ook van hun fans moeten ze het niet hebben. Welgeteld één hebben ze er, met niet erg veel fantasie zelfs als stalkster in plaats van fan te aanzien.

De freakiness van de hoofdpersonages, de absurde humor die daaruit én uit de eenvoudige doch briljante verhaaltjes voortkomt en het gevoel van plaatsvervangende schaamte dat je elke aflevering minstens tien keer overvalt, maakt van ‘Flight Of The Conchords’ een wel heel bijzondere zit. Slechts twaalf episodes van nog geeneens een halfuur vormen het korte, maar krachtige eerste seizoen, dat zijn sterkte vooral haalt uit het voortdurende spelen met genreconventies. Zo zijn heel wat grappen dermate flauw, maar is het precies de manier waarop Clement en McKenzie ze brengen die het geheel een unieke sfeer bezorgt.

Ook bijdragend aan die ongeziene uitstraling zijn de muzieknummers waarin het duo geregeld uitbarst. Natuurlijk zijn ze een band en is het logisch dat ze muziek maken, en dat een deel daarvan in de reeks belandt, maar het muzikale luik houdt daar niet op. Zo gaat het olijke tweetal in de hoofdrol middenin een dialoog, een feestje, een dood moment of zelfs een overval in zingen over, waarbij die intermezzi bovendien gepresenteerd worden als heuse videoclips. Die liedjes (twee tot drie per episode) houden het niet alleen constant levendig en verrassend, maar bovendien bogen ze ook nog eens op briljante en humoristische lyrics.

Niet toevallig bestaat Flight Of The Conchords ook als band en toeren ze geregeld door het Amerikaanse en Australische vasteland. Of ze ooit in de Benelux zullen huishouden, valt te betwijfelen. Reden te meer dus om deze geweldige, creatieve en bovenal hilarische reeks in huis te halen. Extra’s: een bonusdisc met daarop eerste afleveringen van vier andere HBO-series.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray