Zoeken

Angus, Thongs And Perfect Snogging

  • Cinevision.be/nl quoteert Angus, Thongs And Perfect Snogging met een 3/5
  • Regisseur: Gurinder Chadha
  • Cast: Georgia Groome, Eleanor Tomlinson, Aaron Johnson
  • Genre: Komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-05-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Angus, Thongs And Perfect Snogging"

Wie zegt er dat een film altijd een diepere boodschap moet bevatten? De Indische cineaste Gurinder Chadha alvast niet, want in haar intussen vijf films tellende carrière maakte ze er nooit één die meer ambieerde dan de kijker een fris en opgewekt gevoel te bezorgen. De goedlachse interculturele komedies met romantische ondertoon ‘Bend It Like Beckham’ en ‘Bride & Prejudice’ waren voltreffers, en ook haar nieuwste, het voor tieners bestemde ‘Angus, Thongs And Perfect Snogging’, volgt het beproefde feel-good-recept.

In deze op twee romans van schrijfster Louise Rennison gebaseerde coming-of-age-komedie krijgen we inzicht in de zielenroerselen van de 14-jarige Georgia Nicolson (Georgia Groome), die samen met haar beste vriendinnen fantaseert over jongens, liefde en romantiek. Wanneer twee knappe adonissen (de broers Robbie en Tom) in het pittoreske Eastbourne hun intrede maken, laat Georgia haar oog op de eerste vallen. Ze heeft echter concurrentie in de vorm van Lindsey, een knappere rivale die op school het aanzien van ‘mooiste meisje van de klas’ heeft. Alsof Georgia zich met haar cupidotocht nog niet voldoende op de nek haalt, plant ze ook nog eens een groot feest voor haar nakende vijftiende verjaardag én tracht ze haar ouders, die de sleur in hun relatie zichtbaar uitstralen, gelukkig en vooral bij elkaar te houden.

Het valt niet te betwisten dat Chadha zich zoals vaker hoofdzakelijk op vrouwen richt. Zij zullen zich het meest van al vereenzelvigen met Georgia en haar vele (herkenbare) tiener troubles. Je kan ‘Angus, Thongs And Perfect Snogging’ verwijten dat hij de clichés door de mangel haalt, maar de beproevingen waarmee Georgia en co oog in oog komt te staan zijn dezelfde als die waar een boel tieners tussen twaalf en zestien op weg naar volwassenheid mee worstelen.

Dat ‘Angus, Thongs And Perfect Snogging’ toch meer is dan een romcom voor teens en tweens dankt hij aan de fabuleuze prestatie van de jonge hoofdactrice. De 16-jarige Georgia Groome gaf al een blijk van haar talent in het aangrijpende ‘London To Brighton’ en ook nu steelt ze de show. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien het hele verhaal rond haar personage draait en ze daar dan ook ruimschoots de kans toe krijgt. Ze heeft niet de maturiteit van bijvoorbeeld een Juno (het mooiste tienerpersonage in jaren!), maar wel straalt ze dezelfde ontwapenende charme uit en bovendien spreekt ze eenzelfde soort hip tienertaaltje (fans van Engelse slang-woorden worden hier op de wenken bediend).

Laat ons een kat niettemin een kat noemen: deze film serveert niets nieuws onder de zon, maar het is de kunst om met niets iets te doen. Naar eigen zeggen was Chadha een grote fan van ‘Clueless’ en ‘Mean Girls’, en wilde ze altijd al een Britse tegenhanger maken. Haar poging mist misschien een beetje de scherpte van die twee genrevaandeldragers, maar met een hoogst aaibare hoofdrolspeelster, een reeks knapperende dialogen en een plot waarin elke tiener zich zal herkennen komt ze al een heel eind. Extra’s: audiocommentaar, een heleboel featurettes over het maken van de film, verwijderde scènes en bloopers.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray