Zoeken

Wit Licht

  • Cinevision.be/nl quoteert Wit Licht met een 2/5
  • Regisseur: Jean van de Velde
  • Cast: Marco Borsato, Thekla Reuten, Peter Van Den Begin
  • Genre: Thriller
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-05-2009
  • Distributeur DVD: Universal Music (sell thru) en Warner HV (rental en vod)
Bekijk de cover van de film "Wit Licht"

Het Sportpaleis, Vorst Nationaal, de Ahoy. Zet Marco Borsato op je affiche en je wéét dat een volle zaal je deel zal zijn. Meer dan eens, want een concerttour van de Nederlandse popartiest staat garant voor tientallen uitverkochte optredens. Samen met Clouseau voert hij de Nederlandstalige toplijsten aan. Als zanger hoeft hij zich dus niet meer te bewijzen. Toen hij in 2004 voor zijn album ‘Zien’ een reeks videoclips opnam, raakte hij geïnteresseerd in de filmwereld.

Borsato oordeelde dat een film draaien een volgend hoofdstuk in zijn carrière zou betekenen, maar dit wilde hij niet zomaar zonder overweging doen. Meerdere scripts passeerden de revue vooraleer hij zijn oog liet vallen op ‘Wit Licht’, dat aansluit bij zijn ‘War Child’-ambassadeurschap, de humanitaire stichting die investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen die getroffen zijn door oorlog. De kindsoldatenthematiek die het script van Sandra Nagtzaam (een vroegere manager van Borsato) aankaart, is iets waar de zanger op zijn reizen richting oorlogsgebieden reeds vaker mee geconfronteerd werd.

Hij speelt de rol van Eduard Zuiderwijk, een kok en restaurateur in Oost-Afrika, die na het plotse verscheiden van zijn vrouw Anna alleen voor de opvoeding van zijn zoon Thomas komt te staan. Die laatste is goed bevriend met Abu, het zoontje van één van de zwarte personeelsleden van het restaurant. Wanneer Abu tijdens een nachtelijke inval samen met een groep andere kinderen ontvoerd wordt met als doel gedrild te worden tot kindsoldaat, is Thomas in alle staten. Hij hoeft niet veel moeite te doen zijn vader te overtuigen op zoek te gaan naar zijn kameraadje. Eduard probeert informatie in te winnen bij het vluchtelingenkamp, waar hij kennismaakt met hulpverleenster Valerie (Thekla Reuten), die hem op het spoor brengt van de rebellen in wiens handen Abu gevallen is.

‘Wit Licht’ van de hand doen als een lang uitgesponnen promoclip voor War Child zou iets te kortzichtig zijn. Daarvoor bevat het avontuurlijke verhaal voldoende spanning en glijden de twee uur die de film duurt zeer vlotjes voorbij. De setting en de aard van de plot doen zelfs denken aan Edward Zwick’s ‘Blood Diamond’, maar dat niveau haalt de nieuwste van Jean van de Velde (van voetbalfilm ‘All Stars’ en het danig onderschatte ‘Wild Romance’) nooit. Toch weet hij met een klassieke mise-en-scène te scoren, al kan hij niet beletten dat het her en der de wel iets te sentimentele tour opgaat.

Het meest fascinerende aan ‘Wit Licht’ is niettemin de casting van Marco Borsato. Het gevoel dat hij in zijn ballades legt, ontbreekt volledig in zijn - en dan drukken we ons eufemistisch uit - niet heel toonvaste vertolking. Gelukkig zijn er de puike bijrollen van ondermeer Thekla Reuten en Peter van den Begin die wel solide uit de hoek komen. ‘Wit Licht’ is een vakkundig ingeblikte actiethriller die op de koop toe iets te vertellen heeft. Met Borsato als verteller kan die boodschap alleen maar verder reiken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray