Zoeken

Sunshine Cleaning

  • Cinevision.be/nl quoteert Sunshine Cleaning met een 2/5
  • Regisseur: Christine Jeffs
  • Cast: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-10-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Sunshine Cleaning"

Op de affiche van ‘Sunshine Cleaning’ prijken de woorden: van de makers van ‘Little Miss Sunshine’. Zoiets brengt vanzelfsprekend een hoop verwachtingen met zich mee, maar gemakkelijke voetsporen om in te treden zijn het alvast niet. Regisseuse Christine Jeffs (van de Paltrow-prent ‘Sylvia’) doet een aardige poging eenzelfde verdeling van humor en drama door de blender te halen, maar het resultaat is teveel een wannabe. Zoals een schuimwijn graag champagne wil zijn. Wat evenwel niet wil zeggen dat een schuimwijn niet kan smaken.

Net zoals die andere zonneschijnfilm gaat ook deze over familiebanden. Debuterend scenariste Megan Holley dissecteert een Amerikaans gezin, getekend door het verlies van de moeder des huizes. De meeste aandacht gaat uit naar de relatie van de twee zussen. De één, Rose (Amy Adams), is een alleenstaande moeder die de eindjes aan elkaar tracht te knopen. De ander, Norah (Emily Blunt), is werkloos en woont nog bij vader thuis. Rose’s job als poetsvrouw geeft haar geen voldoening, maar het brengt tenminste brood op de plank.

Wanneer ze van haar ex-high-school-sweetheart Mac (Steve Zahn), werkzaam als politie-inspecteur, een baantje in de schoot geworpen krijgt, springt ze er meteen op en sleurt ze en passant haar zus mee in het avontuur. Wat de job precies inhoudt? Het schoonmaken van plaatsen delict, waar niet lang daarvoor iemand levenloos werd aangetroffen. Met de hulp van de eenarmige winkelbediende Winston (Clifton Collins Jr.) richten de twee zo hun eigen familiebedrijfje op: Sunshine Cleaning.

Zoals de missverkiezing bij ‘Little Miss Sunshine’ is de schoonmaakfirma louter een kapstok om een verhaal aan op te hangen. De focus van Jeffs en Holley ligt elders, al is het niet altijd even makkelijk uit te maken waar precies. Zo worden er heel wat subplots bij gesleurd die niet echt essentieel zijn (Rose’s affaire met Mac is maar één voorbeeld), of die op heel stuntelige wijze naar de voorgrond gehaald dan wel terug naar de achtergrond geduwd worden (de vrouw waarmee Norah kennismaakt). Bovendien slaat de mix van komedie en tragedie vaak de bal mis, met als gevolg een film die je noch aan het lachen brengt noch ontroert. Gelukkig weten de acteurs er wel raad mee.

De personages beperken zich grosso modo tot de typische offbeat gehavende karakters en freaks (de arme Rose, de labiele Norah, de steeds op tegenslagen stuitende opa, de eenarmige stille bediende), maar zowat iedereen in de cast doen ze boven dat clichékeurslijf uitstijgen. Een knappe collectieve prestatie, met de schitterende tandem Amy Adams en Emily Blunt op kop, twee actrices van wie we in de toekomst ongetwijfeld nog veel zullen zien. De twee Oscarnominaties op het conto van de eerste liegen er alvast niet om.

‘Sunshine Cleaning’ maakt de fout dat hij iets te nadrukkelijk anders wil zijn. Door teveel zijsprongen aan te voeren wordt de aandacht te vaak van de hoofdverhaallijn afgeleid, terwijl je uit de geforceerde meligheid in het laatste bedrijf niet kan afleiden dat er in deze kleine dramedy wel degelijk een oprechte en hartverwarmende film schuilgaat.

Extra’s (dvd): een trailer en een reeks ‘rode loper’-interviews (een zes à zeven minuten) zijn niet wat je noemt boeiende extra’s, maar de ruim tien minuten aan verwijderd materiaal biedt wel enig soelaas. Je begrijpt waarom ze op de vloer beland zijn, maar toch is het interessant om ze eventjes allemaal op een rijtje te aanschouwen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray